Rijbewijzen

Geldproblemen bij CBR door compensatie van gedupeerde automobilisten

Door de aanhoudende problemen dreigt het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) een miljoenentekort op te lopen. Dit jaar lijdt het CBR een verlies van 2,4 miljoen euro, volgend jaar wordt een tekort van enkele miljoenen verwacht. Dat meldt de Volkskrant woensdag.

Het CBR kampt sinds vorig jaar met lange wachtlijsten voor het afgeven van gezondheidsverklaringen voor 75-plussers. Daarnaast heeft het CBR ict-problemen en een personeelstekort.

De Tweede Kamer wil dat het CBR „ruimhartiger” compensatie gaat betalen aan de vele duizenden gedupeerde klanten, van wie het rijbewijs is verlopen. Daardoor komt de financiële positie van de overheidsdienst in gevaar, zeggen meerdere bronnen tegen de Volkskrant.

De wachttijden bij het CBR blijven oplopen en zijn volgens minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat, VVD) waarschijnlijk pas in 2021 verholpen. Het is volgens de minister moeilijk in te schatten hoeveel compensatie het CBR moet uitbetalen, naar schatting gaat het om een bedrag tussen de 5 en de 10 miljoen euro. (NRC)