Podcast

Placebo: hoe we onszelf voor de gek kunnen houden

Een kus op een geschaafde knie is onze eerste kennismaking met het placebo-effect. Er zit geen werkzame stof in, maar toch voel je je gauw beter. En ook volwassenen kunnen zich beter voelen door pillen die geen medicijn zijn. Hoe werkt dat precies?

Een muur vol diploma’s, een witte jas of een blauwe pil: allemaal factoren die bijdragen aan het placebo-effect. Een gebroken been ga je er niet mee herstellen, maar cognitief kunnen placebo’s veel effect hebben. Mensen rapporteren minder pijn, lopen ineens makkelijker of behalen hogere sportresultaten. Hoe werkt dit mysterieuze placebo-effect precies? En wat is het nocebo-effect?

Luister ook de vorige alevering van Onbehaarde Apen, de liveshow: Bier: oerdrank en genetisch experiment.