Misstanden

Elf burgemeesters: geen verziekte cultuur bij politiekorps in de regio Den Haag.

Burgemeesters van elf gemeenten in de regio Den Haag nemen afstand van de suggestie dat er structurele misstanden spelen binnen de Haagse politie. Dat hebben zij dinsdag in een gemeenschappelijke brief laten weten. De burgemeesters reageren op klachten dat er binnen het politiekorps sprake zou zijn van discriminatie en racisme. De elf nemen „afstand van deze suggestie”. „Wij realiseren ons dat ook bij de politie fouten worden gemaakt en zaken niet altijd goed gaan. [...] In onze ogen is echter geen sprake van een verziekte cultuur, waarin de leiding weg zou kijken.” De Haagse eenheid raakte in opspraak door uitspraken van de weggestuurde teamchef Fatima Aboulouafa. Ook bleek uit intern onderzoek dat op politiebureau Hoefkade in Den Haag agenten zich ‘Marokkanenverdelgers’ zouden noemen. Maandag zegden drie Haagse raadspartijen het vertrouwen in de eenheidsleiding op. De burgemeesters noemen het „gevaarlijk” en „verwerpelijk” dat de integriteit van de politie in twijfel wordt getrokken. Aboulouafa deed aangifte tegen minister Grapperhaus (Justitie, CDA) wegens smaad en laster. (NRC)