Ministerie van Justitie

Onderzoek naar lekken in WODC-affaire levert niets op

Het strafrechtelijk onderzoek naar het lekken van vertrouwelijke informatie vanuit het ministerie van Justitie & Veiligheid (J&V) in de zogeheten WODC-affaire heeft geen verdachten opgeleverd. Dat heeft het OM dinsdag laten weten aan WODC-klokkenluider Marianne van Ooyen. Dat bevestigt Bénédicte Ficq, de advocaat van Van Ooyen. Van Ooyen was een gerenommeerd onderzoeker van het WODC, onderdeel van het ministerie van J&V. Van Ooyen klaagde 2014 intern dat zij door topambtenaren van J&V onder druk was gezet om uitkomsten van onderzoek naar het Nederlandse drugsbeleid aan te passen aan de wensen van de toenmalige minister Ivo Opstelten (VVD). Van Ooyen’s melding bleef in een la liggen en lekte in 2017 tegen haar zin in uit. (NRC)