Trump trekt sancties tegen Turkije in

Tijdens de Turkse invasie in de regio zouden „meerdere” oorlogsmisdaden zijn gepleegd door het Turkse leger, meldt een Amerikaanse diplomaat.

Vermeende IS-aanhangers die gevangen zijn genomen door SDF in januari 2019.
Vermeende IS-aanhangers die gevangen zijn genomen door SDF in januari 2019. Foto Delil Souleiman/AFP

De Verenigde Staten trekken alle sancties tegen Turkije in voor het aanvallen van de Koerden in Noord-Syrië. Dat maakte de Amerikaanse president Donald Trump woensdag bekend in een persconferentie. De sancties waren opgelegd vanwege de Turkse inval in Noord-Syrië en gingen in op 14 oktober.

„Vanmorgen vroeg meldde de Turkse regering aan mijn regering te gaan stoppen met hun aanval op Syrië en de wapenstilstand permanent te maken”, zei president Trump. Verder maakte Trump bekend dat er een „klein aantal” Amerikaanse militairen in Syrië blijft om de olie in de regio te bewaken. En passant bedankte president Trump Turkije en prees hij de Turkse president Recep Erdogan. Hij noemde hem „een man die houdt van zijn land”.

Dertig minuten voor de bekendmaking zei diplomaat James Jeffrey, VS-gezant voor Syrië voor de Commissie Buitenlandse Zaken van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, dat er „meerdere” aanwijzingen zijn dat Turkije oorlogsmisdaden heeft begaan. „We hebben geen bewijs gezien van wijdverbreide etnische zuivering” door Turkije, maar tijdens een hoorzitting van het Huis van Afgevaardigden is melding gemaakt van „verschillende incidenten van wat wij beschouwen als oorlogsmisdaden”, zei Jeffrey.

Gevangenen ontsnapt

Ook zouden er volgens Jeffrey zeker honderd IS-aanhangers zijn ontsnapt uit gevangenissen in Noord-Syrië na de Turkse invasie in de regio, meldt persbureau AFP. „We vermoeden dat het om meer dan honderd mensen gaat. We weten niet waar ze zijn”, zei Jeffrey. Het is op dit moment ook niet bekend uit welke gevangenis de strijders zijn ontsnapt.

De IS-strijders zaten vast in gevangenissen die door de Koerden werden bewaakt. Enkele weken geleden begon Turkije een offensief tegen de Syrische Koerden. Sindsdien wordt er in de regio hevig gevochten. Er wordt al langere tijd gevreesd dat jihadisten door de invasie zouden ontsnappen.

‘Veilige zone’ en staakt-het-vuren

Dinsdag hebben president Erdogan en de Russische president Poetin een overeenkomst bereikt over de zogenoemde veilige zone van tien kilometer van de Turkse grens. Dat is één derde van wat Turkije in eerste instantie voor ogen had. Het staakt-het-vuren dat vorige week werd gesloten had als eis dat ze door Koerden geleide Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) zich uit het gebied terugtrokken.

Lees ook: In de kampen „hoor je bommen in de verte”