Jawed S. in hoger beroep tegen straf voor neersteken toeristen A’dam Centraal

Afghaan Jawed S. (20) kreeg bijna 27 jaar cel voor de steekpartij op Amsterdam Centraal vorig jaar. Het was de eerste religieus gemotiveerde aanslag in Nederland sinds 2004.

Rechercheurs doen onderzoek op Amsterdam Centraal nadat S. daar in augustus 2018 twee toeristen heeft neergestoken.
Rechercheurs doen onderzoek op Amsterdam Centraal nadat S. daar in augustus 2018 twee toeristen heeft neergestoken. Foto Remko de Waal/ANP

Jawed S. gaat in hoger beroep tegen zijn veroordeling tot bijna 27 jaar gevangenisstraf voor het neersteken van twee toeristen op Amsterdam Centraal. Dat bevestigt advocaat Simon van der Woude woensdag naar aanleiding van berichtgeving door lokale zender AT5.

De verdediging plaatst vooral vraagtekens bij de hoge recidivekans die de rechtbank S. toedicht. Dreigementen van S. over het plegen van nieuwe aanslagen na zijn uiteindelijke vrijlating zijn volgens advocaat Van der Woude wellicht niet zo ernstig als ze lijken.

Na de uitspraak vorige week voerde Van der Woude dat argument ook aan tegenover AT5. Het was volgens hem de vraag of de uitspraken van S. „letterlijk moeten worden genomen”. „Ik had gehoopt dat de rechtbank rekening zou houden met de mogelijkheid dat mijn cliënt de uitlatingen ook een beetje deed uit jeugdige bravoure”, aldus de raadsman. „Voor hetzelfde geld denkt hij er over vijf jaar heel anders over.”

Lees ook deze reportage over de rechtszaak tegen Jawed S.: ‘Ik keek je in de ogen en zag dat je bang was, banger dan wij’

Dwarslaesie

De rechtbank legde de 20-jarige S. 26 jaar en acht maanden cel op. Dat was ruim anderhalf jaar meer dan de 25 jaar die het OM had geëist. S. werd onder meer schuldig bevonden aan twee pogingen tot moord met een terroristisch oogmerk. De Afghaan, die geen spijt heeft van de aanval, moet zijn twee slachtoffers bij elkaar opgeteld een schadevergoeding van 2,9 miljoen euro betalen.

Bij de steekpartij op Amsterdam Centraal verwondde S. op 31 augustus 2018 twee Amerikaanse toeristen. Het was de eerste religieus gemotiveerde aanslag in Nederland sinds de moord op Theo van Gogh in 2004. Een van hen hield een dwarslaesie over aan het incident. S. werd al na een paar seconden neergeschoten door de politie. Hij verklaarde dat hij naar Nederland was gekomen om wraak te nemen voor een wedstrijd met Mohammed-cartoons georganiseerd door PVV-leider Geert Wilders.