Dode en gewonde bij schietpartij in Amsterdam

Op het Hugo de Grootplein in Amsterdam-West zijn twee mensen neergeschoten, van wie één ter plekke is overleden. De politie heeft een verdachte opgepakt.

Hulpdiensten na de schietpartij op het Hugo de Grootplein.
Hulpdiensten na de schietpartij op het Hugo de Grootplein. Foto Niels Wenstedt/ANP

Bij een schietpartij in Amsterdam-West zijn woensdagmiddag een dode en een zwaargewonde gevallen. Agenten hebben één verdachte aangehouden. Dat meldt de politie op Twitter. Een tweede verdachte is mogelijk op de vlucht geslagen.

Het schietincident gebeurde rond 15.45 uur op het Hugo de Grootplein. Het doelwit was een horecazaak aan het plein. Een van de slachtoffers, een man, overleefde de schietpartij aanvankelijk, maar bezweek later ondanks reanimatiepogingen alsnog. Volgens persbureau ANP gaat het om de uitbater van de horecagelegenheid.

De andere persoon is er volgens de politie „ernstig” aan toe. Over de identiteit van de slachtoffers is nog niets bekend. De politie heeft ook nog geen uitspraken gedaan over de mogelijke toedracht van de schietpartij.

Getuigen melden volgens de politie dat twee verdachten er na de aanval vandoor gingen in een grijze Volkswagen met Belgisch kenteken. Op de Admiraal de Ruijterweg in Bos en Lommer zagen agenten de auto rijden. Ze zetten het voertuig aan de kant, losten een waarschuwingsschot en konden vervolgens iemand aanhouden.