Als er één stad een stoplicht is…

Topografie Achtbaan, telefoon of brood, waar woon jij? Mathieu van Woerkom maakte een emoji-kaart van Nederland. Voer voor discussie, merkte Titia Ketelaar.

Nederland een land van tulpen, kaas en fietsen? Niet volgens Mathieu van Woerkom. Nederland is op de emojikaart die hij vrijdagavond op Twitter zette een land van trekkers en bomen. Van strand en fabrieken en havens. Van een schaats, een appel, een gloeilamp.

„Ik ben liefhebber van kaarten en van regionale verschillen en grapjes daarover”, vertelt hij. Van Woerkom, ambtenaar bij de provincie Zeeland, zag een soortgelijke kaart van Zwitserland voorbijkomen en had binnen een kwartier een Nederlandse versie gemaakt, die hij in de loop van het weekeinde verfijnde na tips van andere twitteraars.

Op zijn kaart ook veel doordenkers, zoals het brood in Oost-Groningen (de Graanrepubliek), de telefoon bij Apeldoorn (‘even Apeldoorn bellen’), een Cubaanse vlag voor Nijmegen (Havana aan de Waal) en het stoplicht voor Almelo (naar de act van cabaretier Herman Finkers: „Een stoplicht springt op rood, een ander weer op groen. In Almelo is altijd wat doen.”)

Van Woerkom: „Het is Nederland met een knipoog. Ik wil vooroordelen kietelen.”

Zijn kaart inspireerde de afgelopen dagen talloze parodieën. Sociaal geograaf Josse de Voogd bracht de verkiezingsuitslag en de patat-zeggende en friet-zeggende scheidslijn in kaart. De Efteling (op Van Woerkoms kaart een achtbaan) kwam met een eigen gedetailleerde versie van het park. En er kwamen veel meer suggesties binnen: een motor voor de TT Assen, winkeltasjes bij Roermond voor de outlet daar, garnalen bij Lauwersoog.

Lees ook over het ontstaan van emoji’s: In welke emoji’s wij ons uitdrukken is aan de internetgiganten

Maar Van Woerkom moest scherp kiezen. Twitter staat maar 280 tekens toe en „vooral Limburg kostte veel spaties”. In het noorden en oosten kon hij „elke bijzonderheid” op de kaart zetten, in de Randstad was het dringen en zijn bijvoorbeeld studentensteden Leiden en Delft en de bollenstreek onzichtbaar. En voor niet alles bestaat een emoji: hij miste een mossel, een windmolen en een bakfiets.

De trekkers zijn geen statement over de boerenprotesten, hij wilde vooral laten zien hoe ruraal Nederland is.

Het olievat bij Rotterdam is dat weer wel: „Verduurzamen zal moeilijk worden”, zegt Van Woerkom. En het prullenbakje bij Almere? Hij is zelf in Flevoland geboren: „Het is toch een beetje een nationale hobby Almere belachelijk te maken.”

Reageren

Reageren op dit artikel kan alleen met een abonnement. Heeft u al een abonnement, log dan hieronder in.