39 doden gevonden in vrachtwagen in Engelse plaats Grays

Een 25-jarige man uit Noord-Ierland, de chauffeur van een vrachtwagen waar 39 doden in zijn gevonden, is gearresteerd op verdenking van moord. Dat meldt de politie van Essex.

Het industrieterrein waar de vrachtwagen met 39 lijken werd gevonden.
Het industrieterrein waar de vrachtwagen met 39 lijken werd gevonden. Foto AP

De Britse politie heeft 39 doden aangetroffen in een vrachtwagen in de Engelse plaats Grays, aan de rivier de Theems nabij Londen. Dat meldt de politie van Essex woensdag. Het gaat vermoedelijk om 38 volwassenen en één tiener. De chauffeur, een 25-jarige man uit Noord-Ierland, is gearresteerd op verdenking van moord.

De vrachtwagen stond geregistreerd in Bulgarije en is eigendom van een bedrijf in handen van een Ierse vrouw. Dat heeft het Bulgaarse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigd. Volgens de Britse politie is de truck via de haven van Purfleet in het oosten van Engeland het land binnengekomen. De vrachtwagen was via Zeebrugge gereisd. Eerder op de dag ging de politie er vanuit dat het voertuig een route via Wales had afgelegd. De Belgische justitie is een onderzoek gestart, zo werd woensdagavond bekend.

NRC Studio

Nationaliteit slachtoffers onbekend

Een woordvoerder van de politie spreekt van „een tragische gebeurtenis” waarbij een grote groep mensen is omgekomen. Over de afkomst van de slachtoffers is vooralsnog niets bekend. Het onderzoek is volgens de politie nog in volle gang. De woordvoerder verwacht dat de identificatie van de slachtoffers „een langdurig proces” wordt.

De politie kreeg rond 01.40 uur ‘s nachts een melding binnen van ambulancemedewerkers dat er op het industrieterrein Waterglade Industrial Park een vrachtwagen met mensen erin was gevonden. Toen de politie aankwam op het terrein waren de mensen al overleden. Inmiddels is de omgeving van het terrein afgesloten door de politie. Forensische experts doen onderzoek op locatie.

Lees ook: Mensensmokkelaar Lahoo: Laat hen liever sterven. Dat is een bevel

Of er sprake is van mensensmokkel is nog niet duidelijk, maar daar lijkt het wel op. Het nieuws doet denken aan een zaak uit 2015 waarbij vier mensensmokkelaars – drie Bulgaren en een Afghaan – een vrachtwagen met migranten achterlieten langs een snelweg in Oostenrijk. Daarbij kwamen 71 mensen om het leven. Ook roept het nieuws herinneringen op aan de 58 lijken die rond de eeuwwisseling gevonden werden in een Nederlandse vrachtwagen op weg naar Dover. Twee Chinezen overleefden de gebeurtenis destijds. De Nederlandse chauffeur Perry W. kreeg een celstraf van 14 jaar opgelegd voor mensenhandel en 58 maal doodslag.

De Britse premier Boris Johnson uitte via Twitter zijn medeleven met de nabestaanden van de slachtoffers. Minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel zegt in een reactie op Twitter „geschokt en aangeslagen” te zijn door de „uiterst tragische gebeurtenis” in Grays.

Correctie (23 oktober 2019): In een eerdere versie van dit artikel stond dat de doden waren aangetroffen in een vrachtwagencontainer. Dat moet in een vrachtwagen zijn en is hierboven aangepast. Ook stond dat het lijkt of er sprake is van mensenhandel. Dat moet mensensmokkel zijn en is aangepast.

Correctie (24 oktober 2019): In een eerdere versie van dit artikel stond dat bij een eerdere zaak in Oostenrijk Hongaarse mensensmokkelaars betrokken waren. Het ging om een vrachtwagen die uit Hongarije was gekomen, maar de verdachten waren drie Bulgaren en een Afghaan. Dat is hierboven aangepast.