Trumpblog

The New York Times analyseert Twittergedrag Trump: president valt aan of bejubelt zichzelf

President Trump heeft een gefotoshopte foto getwitterd waarop hij de hond die Al-Baghdadi achternazat een bewerkte ‘Medal of Honor’ omdoet.

TNYT analyseert Twittergedrag Trump: president valt aan of bejubelt zichzelf

De Amerikaanse president Donald Trump stuurt dagelijks via Twitter gemiddeld meer dan tien berichten. Het socialemediaplatform is een politiek instrument en platform voor de president. Hij doet er beleidsaankondigingen, bedrijft diplomatie en maakt aanstellingen en aanslagen bekend. „Hij moet twitteren zoals wij moeten eten”, zei Witte Huis-adviseur Kellyanne Conway.

Welk Twitterbuffet creëert de Amerikaanse president voor zichzelf? Journalisten van The New York Times (TNYT) hebben de Twitter-account van Donald Trump geanalyseerd, waaronder de meer dan 11.000 tweets van de president, en hebben hierover twee multimediale producties gemaakt.

Twitter avatar nytimes The New York Times — President Trump's staff once wanted his tweets on a 15-minute delay
— Over half of the president's more than 11,000 tweets are attacks
— His retweets have given a boost to white nationalists, anti-Muslim bigots and adherents of QAnon https://t.co/7EOnm9wjj3

Uit het onderzoek van TNYT blijkt dat meer dan de helft van Trumps berichten een aanval zijn, gericht op iets of iemand. In meer dan tweeduizend van zijn tweets bejubelde de president zichzelf. Zestien keer noemde hij zichzelf „iedereens favoriete president”.

Trump liet zich 136 keer positief uit over een dictator. Hij richtte 1.308 beschuldigingen aan de media en noemde de journalistiek 36 keer „vijand van het volk”. Trump retweette 145 accounts die extremistische uitingen of samenzweringstheorieën delen op het platform, waardoor deze veel nieuwe volgers kregen. Tientallen van de accounts zijn later door Twitter verwijderd.

Buitenlandse veiligheidsdiensten

Trump laat zich soms voor de gek houden op Twitter. Hij reageert op nepaccounts als ze hem vleien. Profielen waarvan bij Twitter bekend is dat ze beheerd worden door Chinese, Russische en Iraanse veiligheidsdiensten, gebruiken het platform om aandacht te trekken van de president.

De insteek van de veiligheidsdiensten verschilt. Zo richtte een Russisch account tweets aan Trump met de boodschap dat Rusland niet achter de e-mailhack van de Democratische Partij zat. Een Iraans account bekritiseerde de Amerikaanse president. Een Chinees account praatte juist met hem mee, en noemde CNN „sullige communisten”. Het is niet zeker of Trump deze berichten heeft gezien.

Hoewel Trump voor zijn aantreden als president aankondigde „terughoudend” te zullen zijn op Twitter, twittert hij tegenwoordig drie keer zo vaak als in januari 2017, gemiddeld 27 berichten per dag.

Een expositie met tweets van Donald Trump in 2017. Foto Justin Lane/EPA

Trump verhuist van New York naar Florida

President Donald Trump heeft zijn permanente woonadres veranderd van de Trump Tower in zijn geboortestad New York naar zijn resort in Florida. Dat heeft hij donderdagavond bevestigd via Twitter.

Hoewel Trump „hopelijk nog vijf jaar” in het Witte Huis zal wonen, heeft hij besloten om met zijn gezin Palm Beach in Florida als zijn voornaamste woonplaats te kiezen, liet hij weten. Eerder op de dag meldde The New York Times dat hij die stap in september heeft gezet.

Trump bezit in Palm Beach het weelderige Mar-a-Lago resort, bijgenaamd het 'Winter Witte Huis' omdat hij het in de wintermaanden regelmatig gebruikt voor officiële gelegenheden, waaronder de ontvangst van buitenlandse gasten.

1600 Pennsylvania Avenue, the White House, is the place I have come to love and will stay for, hopefully, another 5 years as we MAKE AMERICA GREAT AGAIN, but my family and I will be making Palm Beach, Florida, our Permanent Residence. I cherish New York, and the people of.....

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) November 1, 2019

Trump, een geboren New Yorker die sinds 1983 in de Trump Tower aan Fifth Avenue woonde en er zijn zakelijke imperium runde, gaf onvrede met het gezag in New York als een reden voor het besluit. „Ondanks het feit dat ik elk jaar miljoenen dollars aan stads-, staats- en plaatselijke belastingen betaal, word ik erg slecht behandeld door de politieke leiders van zowel de stad als de staat”, schreef hij.

Het is onduidelijk hoeveel Trump in New York aan belastingen heeft betaald; hij weigert zijn belastingaangiftes openbaar te maken. Florida, een staat zonder inkomstenbelasting op staatsniveau, geldt als een toevluchtsoord voor vermogende Amerikanen uit het noordoosten.

Trump zei het besluit „met tegenzin” te hebben genomen. New York „zal altijd een speciale plaats hebben in mijn hart". Melania Trump, de echtgenote van de president, heeft dezelfde stap gezet.

De gouverneur van New York, Andrew Cuomo, juichte het nieuws toe. „Opgeruimd staat netjes", schreef hij op Twitter. Trump „betaalde hier toch geen belasting", stelde hij. „Jullie mogen hem hebben, Florida."

Good riddance.

It’s not like @realDonaldTrump paid taxes here anyway...

He’s all yours, Florida. https://t.co/9AX0q1aBkQ

— Andrew Cuomo (@NYGovCuomo) November 1, 2019

Lees ook dit artikel over Mar-a-Lago: Trump verdient bij in zijn weekendhuisje

Huis van Afgevaardigden stemt formeel in met onderzoek naar afzetting Trump

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft donderdag ingestemd met een officieel vervolg naar de afzettingsprocedure van president Donald Trump. Het Huis nam een motie aan waarin de regels voor deze procedure zijn vastgesteld. De motie werd aangenomen met een meerderheid van 232 tegen 196. Op twee na stemden alle Democraten voor. Trump noemde het onderzoek, kort na de stemming, opnieuw „de grootste heksenjacht uit de Amerikaanse geschiedenis”.

Het onderzoek naar de afzetting van Trump gaat nu verder met hoorzittingen, die voortaan ook openbaar mogen zijn. Vervolgens wordt besloten of er een aanklacht tegen de president wordt ingediend. Deze moet worden aangenomen door een eenvoudige meerderheid in het Huis, waarna Trump 'impeached' is. De Democraten hebben met 234 van de 435 zetels een meerderheid in het Huis. Daarna is de Senaat, waar de Republikeinen een meerderheid hebben, aan zet. Voor een daadwerkelijke afzetting is een tweederde meerderheid van de Senaat nodig.

Eind september besloot de Democratische meerderheid in het Huis dat er een impeachment-onderzoek moet worden gestart naar Trump. Aanleiding is een telefoongesprek dat president Trump afgelopen zomer voerde, waarin hij de Oekraïense president Zelensky vroeg om te helpen bij een onderzoek naar Joe Biden, de mogelijke Democratische tegenstander van Trump voor de presidentsverkiezingen van volgend jaar.

Uitslag van de stemming in het Huis van Afgevaardigden. Foto Andrew Harnik/AP

Trump eert legerhond met bewerkte foto van 'militaire onderscheiding'

De Amerikaanse president Trump heeft woensdagavond een bewerkte foto getwitterd waarop hij de hond die betrokken was bij het doden van IS-leider Abu Bakr Al-Baghdadi een medaille omdoet. Het betreft de ‘Medal of Honor’, de hoogste militaire onderscheiding in de VS. De gouden ster van de medaille was vervangen door een hondenpootje. Ook bevestigde Trump op Twitter dat de hond Conan heet, een naam die al eerder rondging in de media.

De foto, vergezeld met de beschrijving “AMERIKAANSE HELD!”, was duidelijk gefotoshopt. Al snel achterhaalde The New York Times dat de oorspronkelijke foto uit 2017 kwam. Het betrof het moment dat oorlogsveteraan James McCloughlan de onderscheiding kreeg omdat hij in de Vietnam-oorlog de levens van tien Amerikaanse soldaten had gered. McCloughlan liet aan The New York Times weten niet beledigd te zijn door Trumps foto: “Het erkent juist dat de hond onderdeel was van dit dappere team mensen.”

Lees ook: Beelden vrijgegeven van aanval op IS-leider Al-Baghdadi

Al-Baghdadi, de zelfverklaarde kalief van Islamitische Staat, kwam afgelopen zondag om het leven tijdens een missie van Amerikaanse Special Forces in de buurt van de Turks-Syrische grens. De Mechelse herder Conan achtervolgde hem in een doodlopende tunnel, alvorens Al-Baghdadi zichzelf opblies. Het Pentagon maakte woensdag bekend dat Conan tijdens de aanval gewond was geraakt, maar dat het dier nu weer in actieve dienst is.

De bewerkte foto was gemaakt door de rechtse nieuws- en opiniesite The Daily Wire, die door Trump in een tweede tweet werd bedankt.

Trump: ook eerste opvolger Al-Baghdadi gedood

De „eerste plaatsvervanger” van de gedode IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi is ook om het leven gebracht. Dat heeft president Donald Trump dinsdag gezegd, schrijft persbureau Reuters. Volgens de president is de jihadist, die hij verder niet bij naam noemt, door Amerikaanse troepen gedood. „Hij zou zeer waarschijnlijk de plaats van Al-Baghdadi hebben ingenomen”, aldus Trump. Al-Baghdadi zelf kreeg maandag een zeemansgraf.

Lees ook: Komt er wel een nieuwe kalief na de dood van Al-Baghdadi?

Eerder maakten de VS al bekend Abu al-Hassan al-Muhajir te hebben gedood. Hij functioneerde als 'woordvoerder' van de terreurgroep en werd vaak genoemd als mogelijke opvolger. De Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) omschreven Al-Muhajir als rechterhand van Al-Baghdadi. Of Trump met de plaatsvervanger Al-Muhajir bedoelt, is niet duidelijk. Over hoe het proces van opvolging bij IS werkt, is sowieso weinig bekend.

Meerdere wereldleiders hebben gewaarschuwd dat de dood van IS-kopstuk Al-Baghdadi niet betekent dat de terreurgroep geen dreiging meer vormt.

Trump zet hond die IS-leider opspoorde in de schijnwerpers

De Amerikaanse president Donald Trump heeft een hond uitgenodigd hem te bezoeken in het Witte Huis. Het gaat om de legerhond, een Mechelse herder, die afgelopen week betrokken was bij de opsporing en dood van Abu Bakr al-Baghdadi, de leider van terreurgroep Islamitische Staat.

President Trump heeft een foto van de hond in kwestie vrijgegeven. Op Twitter schrijft de president dat het dier „FANTASTISCH WERK” heeft geleverd bij het opsporen van Al-Baghdadi. Op de declassified foto zien zijn volgers een vrolijke herder met zijn tong uit de mond en een camouflagekleurig tuigje aan.

De hond, die waarschijnlijk Conan heet, raakte lichtgewond. Foto The White House

Hoe het dier heet, is niet officieel bekendgemaakt omdat dit staatsgeheime informatie betreft. Het Amerikaanse tijdschrift Newsweek wist echter aan bronnen binnen het leger te ontfutselen dat het een teefje is dat Conan heet. Dit is niet bevestigd.

Volgens generaal Mark A. Milley, die de leiding had over de missie, raakte het dier lichtgewond bij de actie tegen Al-Baghdadi. Conan, als ze inderdaad zo heet, is inmiddels weer aan het werk. Het is onduidelijk of ze ingaat op de uitnodiging van de president.

Ook bij Bin Laden

Overigens was de hond die nu in de schijnwerpers staat, niet de enige die aanwezig was bij de operatie tegen Al-Baghdadi. Volgens het Amerikaanse leger werd de IS-leider in het nauw gedreven door meerdere honden en commando's. Wat Conan precies heeft gedaan om een presidentiële uitnodiging te ontvangen, is niet duidelijk.

Het is niet de eerste keer dat een hond een belangrijke taak heeft bij een militaire missie tegen terroristen. In 2011 deed een hond genaamd Cairo, eveneens een Mechelse herder, mee aan de operatie die eindigde met de dood van Al Qaida-leider Osama bin Laden. De dieren kunnen onder meer bommen en verstopte personen opsporen.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump We have declassified a picture of the wonderful dog (name not declassified) that did such a GREAT JOB in capturing and killing the Leader of ISIS, Abu Bakr al-Baghdadi! https://t.co/PDMx9nZWvw

Republikeinen verstoren verhoor over Oekraïne-onderzoek

Een groep van ongeveer twintig Republikeinen is woensdag een verhoorruimte op Capitol Hill binnengedrongen, waar op dat moment een hoorzitting gaande was over president Donald Trump. Dat meldt onder meer CNN.

Een hoge defensiefunctionaris zou achter gesloten deuren getuigen in het onderzoek naar de afzettingsprocedure tegen Trump. De groep drong het zaaltje binnen en begon daar te klagen over het verloop van het onderzoek. Het verhoor moest tijdelijk worden stilgelegd, maar ging vijf uur later alsnog verder.

De Republikeinen zijn boos over de manier waarop de Democraten het onderzoek naar de afzettingsprocedure leiden. Zij willen niet dat de verhoren achter gesloten deuren plaatsvinden. In principe zijn bij de verhoren alleen leden aanwezig van de drie commissies die het zogenoemde impeachment-onderzoek leiden. De Republikeinen vinden dat de informatie uit het onderzoek openbaar moet zijn.

Lees ook: Topdiplomaat: Trump wilde onderzoek rivalen in ruil voor steun aan Oekraïne

De Republikeinen kwamen in actie na een oproep van de president zelf, die eerder stelde dat er harder moet worden opgetreden tegen de manier waarop de Democraten het onderzoek aanpakken. Aanleiding voor de afzettingsprocedure is het contact dat Trump had met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky over presidentskandidaat Joe Biden en diens zoon.

De hoogste Amerikaanse diplomaat in Oekraïne verklaarde woensdag onder ede dat Trump persoonlijk bevel had gegeven de Amerikaanse militaire hulp aan Oekraïne op te schorten totdat Zelensky publiekelijk zou verklaren dat hij onderzoek zou doen naar Biden.

Twitter avatar ScottThuman Scott Thuman WATCH: here's the video of when 2 dozen GOP members, led by @mattgaetz entered the secure hearing room (SCIF) to interrupt witness testimony in the #ImpeachmentInquiry as they demand access, despite not being committee members. They're complaining it's a "Soviet-style process". https://t.co/8KddYz3r9D

Ophef over uitspraak Trump over „lynching”

In de Verenigde Staten is dinsdag ophef ontstaan over een recente uitspraak van president Donald Trump. Hij noemde de afzetprocedure die de Democraten tegen hem in gang hebben gezet op Twitter een lynchpartij.

In de Verenigde Staten ligt de vergelijking zeer gevoelig vanwege de historische context. In de vorige eeuw werden zwarte Amerikanen gelyncht om racistische redenen. Onder andere mensenrechtenactivisten noemen het daarom zeer ongepast dat Trump de afzetprocedure vergelijkt met een lynchpartij. Ook enkele Democratische politici, onder wie presidentskandidaat Elizabeth Warren, zijn boos over de uitspraak.

Twitter avatar ewarren Elizabeth Warren Lynching is a horrific stain on our country's history, and it is beyond disgraceful for Donald Trump to invoke one to avoid being held accountable for his crimes. Nobody is above the law, not even the president of the United States.

In het verleden noemde Trump de pogingen van Democraten om hem in diskrediet te brengen een „heksenjacht”. Eind september besloot een Democratische meerderheid in het Huis van Afgevaardigden dat er een impeachment-onderzoek moet worden geopend. Het betekende de eerste stap in een procedure die uiteindelijk kan leiden tot het afzetten van Trump als president.

Aanleiding voor de procedure is een telefoongesprek dat Trump deze zomer met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky voerde. Daarin vroeg hij hem onderzoek te doen naar de activiteiten van oud-vicepresident en presidentskandidaat Joe Biden en diens zoon.

Welkom in een nieuw Trumpblog. Op deze plek houdt NRC alle ontwikkelingen rondom het presidentschap van Donald Trump bij. Het eerdere nieuws leest u hier terug.