Taliban

VS verminderen in stilte troepenaantal in Afghanistan

De Verenigde Staten hebben het afgelopen jaar in stilte hun troepenaantal in Afghanistan verminderd van 14.000 naar zo’n 12.000. Dat zegt de Amerikaanse commandant in Afghanistan tegen The New York Times. Minister Mark Esper (Defensie) zei bij een bezoek aan het land dat het troepenaantal nog wel verder terugkan, naar 8.600, zonder dat de strijd tegen Al-Qaida, Islamitische Staat en andere terreurgroepen in gevaar komt. Tot vorige maand onderhandelden de VS met de Taliban over terugtrekking van Amerikaanse militairen, tot president Trump daar plots de stekker uit trok. De afbouw van de Amerikaanse aanwezigheid was de belangrijkste onderhandelingstroef van de VS in de gesprekken. De Taliban willen een volledige terugtrekking. Volgens Esper is een akkoord met de Taliban nog altijd het doel. (NRC)