Soedan staat voor eerst in acht jaar humanitaire hulp toe

In Soedan woedt sinds 2013 een burgeroorlog. Het toestaan van humanitaire hulp wordt gezien als een belangrijke stap op weg naar vrede.

Kindsoldaten in Zuid-Soedan. Naar schatting zijn er 19.000 kindsoldaten in het land.
Kindsoldaten in Zuid-Soedan. Naar schatting zijn er 19.000 kindsoldaten in het land. Foto Sam Mednick/AP

Soedan maakt voor het eerst in acht jaar conflictgebieden toegankelijk voor humanitaire hulp. De Soedanese regering en rebellengroepen hebben maandag een akkoord hierover getekend in Juba, de hoofdstad van het naburige Zuid-Soedan. Dat zei een rebellenleider maandag tegen persbureau Reuters.

Het ondertekenen van de overeenkomst wordt gezien als belangrijke stap op weg naar vrede in het land. Sinds augustus, vier maanden nadat president Omar al-Bashir door het leger werd verdreven, is in Soedan een overgangsregering aan de macht. Burgers en militairen delen de komende drie jaar de macht in het Oost-Afrikaanse land. Het akkoord is gesloten tussen de overgangsregering en rebellengroepen uit de regio’s Darfur, Blue Nile en Kordofan die Bashir-bestreden.

Lees ook: Het nieuwe Soedan is van en voor de Soedanezen

Vrede als prioriteit

De regering van Bashir weigerde acht jaar lang een akkoord te sluiten over humanitaire hulp. Voor de overgangsregering is het belangrijk vrede te sluiten, mede omdat het weinig geld heeft voor de wederopbouw. De regering verwacht dat er internationale financiële steun komt als de gewapende conflicten in het land stoppen.

Het overgangskabinet wordt geleid door premier Abdalla Hamdok, een econoom die bij de Afrikaanse Ontwikkelingsbank en de Verenigde Naties een goede reputatie heeft. De prioriteit van de nieuwe regering, waarin vier vrouwen en zowel moslims als christenen zitten, is de vrede herstellen. Het kabinet hoopt dat dit ook leidt tot opheffing van internationale sancties tegen Soedan.

Buurland Zuid-Soedan had aangeboden te bemiddelen in het conflict. In dat land woedt sinds 2013 ook een burgeroorlog, waarbij tienduizenden doden zijn gevallen. Vorig jaar september werd opnieuw een vredesakkoord getekend, nadat een eerder akkoord niet lang stand had gehouden.