Just Eat wijst bod Prosus af en blijft achter fusie met Takeaway staan

Investeerder Prosus deed dinsdag een overnamebod op maaltijdbezorger Just Eat. Dat bedrijf voert juist fusiegesprekken met het Nederlandse Takeaway.

Het Britse Just Eat heeft plannen voor een fusie met de Nederlandse branchegenoot Takeaway.com.
Het Britse Just Eat heeft plannen voor een fusie met de Nederlandse branchegenoot Takeaway.com. Foto Toby Melville/Reuters

Just Eat heeft dinsdag een vijandig overnamebod van 4,9 miljard pond (ongeveer 5,7 miljard euro) van investeerder Prosus afgewezen. Dat meldt de maaltijdbezorger. Het bod lag 20 procent hoger dan het bod dat het Nederlandse Takeaway.com eerder deed op Just Eat. Takeaway.com en Just Eat willen fuseren.

Lees ook: Marktleiders in maaltijdbezorging willen nu sámen de grootste worden

Prosus deed een zogeheten vijandig bod, tegen de zin in van het bedrijf. Het dochterbedrijf van de Zuid-Afrikaanse e-commerce-onderneming Naspers had Just Eat eerder benaderd, maar kwam niet tot gesprekken met de directie. Just Eat blijft vasthouden aan de fusieplannen met branchegenoot Takeaway.

Prosus deed een bod in contanten, waarmee het bedrijf zegt zekerheid te bieden aan de aandeelhouders van Just Eat. Dit in tegenstelling tot Takeaway, dat een fusie wil via een aandelenruil. Tegen de plannen voor de fusie is weerstand bij enkele aandeelhouders van Just Eat. Onder andere het Amerikaanse hedgefonds Eminence Capital en en de Schotse vermogensbeheerder Aberdeen Standard Investments vinden de prijs die Takeaway biedt, te laag. Samen bezitten de twee aandeelhouders bijna tien procent van de aandelen van Just Eat.

Bij de fusie tussen de twee maaltijdbezorgers zouden aandeelhouders van Takeaway 48 procent van het bedrijf krijgen en aandeelhouders van Just Eat 52 procent. Het nieuwe fusiebedrijf wil de concurrentie aangaan met bedrijven als Uber en Deliveroo, onder leiding van Jitse Groen, die twintig jaar geleden Takeaway oprichtte. De aandeelhouders van Takeaway kunnen op 4 december over de fusie stemmen.

De koers van het aandeel van Just Eat steeg dinsdag op de beurs in Londen met 24 procent. Op het Damrak won Prosus ruim 0,5 procent. Het aandeel Takeaway steeg met ruim 4 procent.