Nieuwe eigenaar Audax levert geen spullen aan De Marskramer

Nieuwe eigenaar Audax Groep levert niet of nauwelijks spullen aan de tweehonderd winkeliers van De Marskramer. Dat schrijft het Financieele Dagblad maandag op basis van gesprekken met ondernemers.

De winkeliers moeten „ouderwets de boer op” om aan hun artikelen te komen, zegt franchisenemer Henk Vis tegen NRC. „Het is alsof we zijn teruggeworpen naar de jaren zeventig.” Waar vroeger „zo’n vierduizend artikelen” bijbesteld konden worden, zijn dat er volgens Vis nu „niet meer dan twaalf”. Hij en zijn collega-ondernemers „zijn dag en nacht bezig om hun handel binnen te krijgen”, zegt hij.

De oorzaak van het opdrogen van de leveringen is volgens het FD dat een deal tussen Audax en huishoudgroothandel Nedac Sorbo is afgeketst. In april verkocht Blokker Holding De Marskramer aan Audax. Audax is eigenaar van onder andere AKO en The Read Shop en bladen als Vriendin en HP/De Tijd. Bij De Marskramer zitten 44 vestigingen van huishoudketen Marskramer (niet te verwarren met moederbedrijf De Marskramer), 48 van Prima, Novy en Toys2Play en een groep zelfstandigen.

Waarop de voorgenomen samenwerking met Nedac Sorbo is stukgelopen, wil Audax niet zeggen tegen het FD. Het bedrijf laat de krant weten „mogelijke overlast” te betreuren. „De goederenbeschikbaarheid is voor een gedeelte helaas niet zoals wij dat zouden wensen.” Audax zegt een deel van de voorraad van Blokker te kopen en aan oplossingen te werken.