Nederland topbestemming volgens ‘Lonely Planet’, Raad vreest drukte

Een vermelding van een Nederlandse bestemming in de Lonely Planet alleen al kan daar zomaar tot „ongewenste overdruk” van hordes toeristen zorgen, waarschuwde de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur vorige maand in zijn rapport over de gevolgen van massatoerisme in Nederland.

Afgaande op die bewering staat Nederland het komende jaar flink wat te wachten. Het wordt in een maandagavond uitgegeven lijst samen met Aruba door de internationale reisgids getipt als twee van de beste landen om in 2020 te bezoeken. De jaarlijkse lijst bestaat uit de meest aantrekkelijke landen, steden en regio’s voor toeristen.

In de toptien staat Aruba op plek vier en Nederland op nummer zeven. De reisgids stelt dat Nederland „klaar is om feest te vieren in 2020” omdat 75 jaar vrijheid sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog wordt gevierd. Verder zijn april en mei extra feestelijk, niet alleen vanwege Koningsdag en Bevrijdingsdag, maar ook vanwege het Eurovisie Songfestival, dat in mei in Rotterdam gehouden wordt.

Volgens de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur is het aantal toeristen de afgelopen tien jaar met 50 procent gegroeid en zal dat vermoedelijk explosief blijven stijgen; van 42 miljoen in 2017 naar ruim 59 miljoen in 2030. De Raad adviseert het kabinet na te denken over wat voor toerisme het wil, en op welke plaatsen. Doet het dat niet, dan bestaat de kans dat het toerisme „ons overkomt” en „gooien we onze eigen ruiten in”.

Lonely Planet heeft wel nog een tip voor toeristen die in Nederland de drukte willen vermijden: bezoek de Waddeneilanden. (NRC)