Nederland en Aruba in top tien Lonely Planet

Volgens de reisgids is Nederland „klaar om te feesten in 2020”, vanwege de viering van 75 jaar vrijheid.

Nederland wordt onder andere getipt omdat het Eurovisie Songfestival in 2020 in Rotterdam plaatsvindt.
Nederland wordt onder andere getipt omdat het Eurovisie Songfestival in 2020 in Rotterdam plaatsvindt. Foto Koen van Weel/ANP

Nederland en Aruba worden door de internationale reisgids Lonely Planet getipt als twee van de beste bestemmingen om in 2020 te bezoeken. De jaarlijkse lijst bestaat uit de meest aantrekkelijke landen, steden en regio’s voor toeristen. In de top tien staat Aruba op plek vier en Nederland op nummer zeven.

Volgens Lonely Planet is Nederland „klaar om feest te vieren in 2020” omdat 75 jaar vrijheid sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog wordt gevierd. Verder zijn volgens de gids de maanden april en mei extra feestelijk, vanwege Koningsdag en Bevrijdingsdag én vanwege het Eurovisie Songfestival dat in Rotterdam plaatsvindt. Ook wordt toeristen aangeraden de Waddeneilanden te bezoeken.

Wat betreft Aruba, onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden, roemt Lonely Planet de plaats Sint Nicolaas, in het zuiden van het eiland. Volgens de reisgids is daar een „kleurrijke en creatieve opleving” aan de gang. Verder worden Aruba’s inspanningen op het gebied van verduurzaming genoemd, waaronder de invoering van een volledig verbod op wegwerpplastic en zonnebrandcrème om koraalriffen te beschermen.

‘Himalayaparadijs’

Het Aziatische land Bhutan staat op de eerste plaats in Lonely Planets lijstje met beste reisbestemmingen voor 2020. Het „Himalayaparadijs” wordt geprezen vanwege zijn inspanningen op het gebied van verduurzaming. Bhutan is het enige land ter wereld met een negatieve CO2-uitstoot.

De andere bestemmingen in de toptien zijn Engeland, Noord-Macedonië, Swaziland, Costa Rica, Liberia, Marokko en Uruguay. Het is niet de eerste keer dat Lonely Planet Nederland tipt. Vorig jaar stond Friesland op de nummer drie van de lijst van beste Europese bestemmingen. De provincie werd een „verborgen parel” genoemd, die ten onrechte door veel toeristen over het hoofd wordt gezien.