Lenen

Nibud: verruim mogelijkheden voor hypotheek tweeverdieners

Tweeverdieners die samen een huis willen kopen, kunnen vanaf volgend jaar mogelijk een hogere hypotheeklening krijgen. Budgetvoorlichter Nibud adviseert het kabinet de leenmogelijkheden voor tweeverdieners te verruimen. In plaats van nu 70 procent zou het tweede inkomen voor 80 procent moeten meetellen bij bepaling van de hoogte van de lening. Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66) heeft het advies maandag naar de Tweede Kamer gestuurd. Meestal worden de adviezen van het Nibud overgenomen. Tweeverdieners kunnen volgens het Nibud door belastingwijzigingen steeds meer inkomen vrij besteden. Het is de afgelopen jaren fiscaal aantrekkelijker geworden beiden te werken. Tot 2012 werd bij aanvraag van een hypotheek het tweede inkomen helemaal niet meegeteld. (NRC)