In beeld

Japanse keizer Naruhito ingehuldigd

De Japanse keizer Naruhito is dinsdag officieel ingehuldigd. Hij volgt zijn vader Akihito op, die in mei dit jaar als eerste keizer in tweehonderd jaar vrijwillig afstand deed van de troon. Naruhito is de 126ste keizer van het Aziatische land.

De 59-jarige Naruhito is maandag tijdens een ceremonie bij het keizerlijk paleis in Tokio officieel ingehuldigd als nieuwe keizer van Japan.
Foto Issei Kato/AFP
Naruhito is de 126ste keizer van Japan. De keizer van Japan is de enige nog regerende keizer in de wereld.
Foto Soe Zeya Tun/Reuters
De vrouw van Naruhito, keizerin Masako, arriveert bij het keizerlijk paleis in Tokio. De twee hebben samen een dochter.
Foto EPA
Japanse fans wachten bij de Nijubashi-poort voor het keizerlijk paleis in de hoop een glimp op te vangen van hun nieuwe leider.
Foto Charlt Triballeau/AFP
Ook koning Willem-Alexander en koningin Máxima waren getuige van de inhuldiging van de Japanse keizer. Bij de ceremonie waren delegaties uit 180 landen aanwezig.
Foto
De Japanse kroonprins Akishino is als broer van Naruhito de eerste troonopvolger. Hij was samen met zijn vrouw, kroonprinses Kiko, aanwezig bij de ceremonie.
Foto Kim Hong-ji/Reuters
De Japanse kunstenaar Yukako Matsui bracht maandag in de kroningszaal van het kasteel van Versailles in de buurt van Parijs al een ode aan het nieuwe Japanse tijdperk. Met een traditionele borstel en inkt schreef zij 'Reiwa', wat prachtige harmonie betekent, op een groot wit vel.
Foto Francois Guillot/AFP
Duizenden Japanners wachtten buiten het keizerlijk paleis in Tokio op de officiële bekendmaking.
Foto Soe Zeya Tun/Reuters
Mensen doen in navolging van de Japanse premier Shinzo Abe een 'banzai', een uitroep waarmee zij de nieuwe keizer een lang leven toewensen.
Foto Jae C. Hong/AP Photo
Naruhito spreekt de aanwezigen toe tijdens de 'Sokuirei-Seiden-no-gi', de officiële Japanse benaming voor de inhuldiging.
Foto Issei Kato/EPA
Keizer Naruhito droeg tijdens de ceremonie het traditionele hoofddeksel van zestig centimeter hoog. Zijn vrouw, keizerin Masako, zat op een kleinere troon naast hem.
Foto Kazuhiro Nogi/EPA
Het Japanse leger lost een kanonsschot ter ere van de nieuwe keizer.
Foto Charly Triballeau/AFP
Politieagenten houden de menigte voor het keizerlijk paleis in de gaten. Naruhito is de opvolger van zijn vader Akihito, die in mei dit jaar als eerste keizer in tweehonderd jaar vrijwillig afstand deed van de troon.
Foto Soe Zeya Tun/Reuters
Japanse overheidsfunctionarissen eren de nieuwe keizer met de 'banzai'. Bij de officiële inhuldiging waren zo'n tweeduizend mensen aanwezig.
Foto Issei Kato/AFP
De Japanse keizerin Masako droeg tijdens de ceremonie naar verluidt kleding met een gewicht van meer dan tien kilo.
Foto AP
Naruhito verlaat het keizerlijk paleis na de ceremonie.
Foto Edgar Su/Reuters