Israël

Netanyahu slaagt er niet in om regering te vormen, Gantz aan zet

Het is de Israëlische premier Benjamin Netanyahu niet gelukt een nieuwe regering te vormen na de verkiezingen vorige maand. President Reuven Rivlin heeft de opdracht nu gegeven aan oppositieleider Benny Gantz (Blauw-Wit). Netanyahu zei „alles in het werk te hebben gesteld” om een regering van nationale eenheid te vormen met Gantz, maar dat is niet gelukt. Gantz had al eerder aangekondigd niet te willen samenwerken met Netanyahu zolang die verdacht wordt van corruptie. Er lopen drie zaken tegen de premier. Om te regeren is een meerderheid van 61 zetels nodig. Tijdens de verkiezingen behaalde Blauw-Wit er 33, Netanyahu’s Likud kreeg er 31. Als het Gantz ook niet lukt, volgen waarschijnlijk nieuwe verkiezingen. Dit zouden de derde verkiezingen sinds april worden. (Reuters)