‘In cosplay kan ik me zo uitbundig kleden als ik wil’

Mediavreters In Mediavreters vertellen mensen wat ze kijken, lezen, luisteren en liken. In deze aflevering Isa Pleijsier, een zogenaamde cosplayer. „De sfeer sprak me direct aan. Iedereen is relaxed en even een volwassen kind.”

Isa Pleijsier (25) doet aan cosplay. Ze verkleedt zich als haar favoriete personages uit films, games en series. „Ik groeide op met Pirates of the Caribbean. De jurk van hoofdpersoon Elizabeth Swann vond ik altijd al geweldig. Tot een paar jaar geleden wist ik niet van het bestaan van cosplay. Sinds ik het fenomeen ontdekte, ben ik er twee dagen in de week mee bezig. De personages die ik spiegel, zijn sterke vrouwen. Swann was de eerste. In cosplay komen allerlei creatieve uitingen samen. Ik maak de kostuums, regel een pruik, doe de make-up en fotografeer. Kostuums maken vind ik het interessantste deel van het proces. Ik sta ingeschreven voor de opleiding aan de modevakschool. Wie weet kan ik er een bedrijfje in beginnen.

„Om de outfits te dragen en andere cosplayers te ontmoeten, ga ik naar evenementen. Mijn eerste evenement was Castlefest, een middeleeuws themafeest met muziek, dans en kostuums. De sfeer sprak me direct aan. Iedereen is relaxed en even een volwassen kind, want ze mogen zich zo uitbundig kleden als ze willen. Inmiddels heb ik ook Dutch Comic Con en Elfia bezocht. Op Comic Con komt bijna iedereen uit de scene bij elkaar. Het is het grootste – vrij commerciële – evenement. Er komen acteurs uit series en films die populair zijn en er is een cosplaycompetitie. Ik ken het beeld dat nerds antisociale mensen zijn. Hier komen zeker nerds, maar het zijn juist hele open en sociale mensen. Door de outfits heb je bovendien meteen iets om over te praten. Iedereen houdt van dezelfde media. Elfia draait meer om de algemene fantasysfeer. Daar zijn minder mensen als een specifiek karakter, maar gewoon als elf of piraat.”

Besloten Facebookgroepen

„De cosplayscene is online zeer aanwezig. Twitter is het grootst, maar zelf zit ik op Instagram. Op Twitter is de toon negatiever. Daar zitten meer mensen die zelf niet eens cosplayen toch commentaar te leveren. Ze zeggen dat iemand te dik is om een bepaald personage te zijn, of de verkeerde huidskleur heeft. Dat vind ik akelig. Bij de cosplayers onderling is er juist veel waardering. We hebben besloten Facebookgroepen waarin we foto’s van evenementen delen en vertellen waar we op dit moment mee bezig zijn. Nu ben ik bijvoorbeeld voor het eerst bezig met een personage uit een boek: Court of Thorns and Roses van Sarah J. Maas. Het gaat over een meisje dat naar de elfenwereld is ontvoerd. Normaal heb je van je object een duidelijk voorbeeld, bij dit kostuum ontwerp ik alles zelf. Eerder maakte ik vooral na uit films en series. Nog niet zo lang heb ik daar ook games aan toegevoegd. Mijn favoriete game is The Witcher, over een monsterjager. Prachtig vormgegeven, vol Oost-Europese folklore.

„Alles wat ik maak, is afkomstig uit fantasy. Ik ben al lang een fan van het genre. Met een fantasyverhaal kan ik even helemaal ontsnappen aan de realiteit. Het begon bij Harry Potter. De Harry Potter-wereld is fantasy, maar staat heel dicht bij de echte wereld. Dat maakt het zo sterk. Ik kan me nog precies herinneren dat ik de eerste bladzijde las. Ik zat op de grond in mijn slaapkamer onderaan het trappetje van mijn hoogslaper. Het was vrijdagmiddag. Mijn ouders zijn gescheiden, en ik moest die middag naar mijn vader. Maar ik verliet het huis mooi niet zonder dat boek. Dat was meteen duidelijk.”