Homohuwelijk en abortus definitief toegestaan in Noord-Ierland

Noord-Ierland was het laatste deel van het Verenigd Koninkrijk waar abortus en het homohuwelijk illegaal waren. Tegenstanders probeerden de wetswijziging tevergeefs nog tegen te houden.

Demonstranten voor het recht op abortus in Noord-Ierland.
Demonstranten voor het recht op abortus in Noord-Ierland. Foto Niklas Hallen/AFP

De wetswijziging die het homohuwelijk en abortus in Noord-Ierland toestaan, is dinsdag van kracht geworden. Tegenstanders in de Noord-Ierse deelregering probeerden de wijzing op het laatste moment nog tegen te houden, maar hun poging mislukte. Abortus is nu vanaf uiterlijk 31 maart 2020 legaal, het homohuwelijk vanaf de week van Valentijnsdag.

Het Britse parlement stemde in juli voor het invoeren van het homohuwelijk en de legalisering van abortus. De Noord-Ieren hadden tot en met maandag de mogelijkheid die beslissing ongedaan te maken. Het Noord-Ierse parlement kwam maandag voor het eerst in meer dan duizend dagen bijeen om te vergaderen. Het deelparlement is al bijna drie jaar opgeschort omdat er nog geen nieuw regeerakkoord ligt sinds de val van de regering in januari 2017. Noord-Ierland wordt daarom deels vanuit Londen bestuurd.

Conservatieve tegenstanders probeerden de wetswijziging maandag tegen te houden. Het lukte de partijen niet om gezamenlijk een voorzitter te benoemen, waardoor de zitting na minder dan een uur weer werd geschorst. Daardoor ging de wetswijziging in de nacht van maandag op dinsdag automatisch van kracht.

Noord-Ierland was het enige deel van het Verenigd Koninkrijk waar abortus illegaal was en het homohuwelijk verboden. Het recht op abortus werd onder meer lang tegengehouden door de conservatieve Democratic Unionist Party (DUP). DUP-leider Arlene Foster sprak maandag van een „beschamende dag” en kondigde aan dat haar partij „elke juridische mogelijkheid” aangrijpt om de legalisering van abortus alsnog ongedaan te maken.