Gezamenlijke actie

Australische kranten lakken voorpagina’s zwart tegen censuur

Zwarte covers tegen censuur
Zwarte covers tegen censuur Foto EPA

Een groot deel van de Australische dagbladen is maandag verschenen met zwartgelakte tekst op de voorpagina’s plus een rood stempel met de woorden „geheim” en „niet voor publicatie”. Met de Your Right To Know-campagne protesteren ze tegen nieuwe wetgeving die de persvrijheid kan inperken en tegen politie-invallen bij media eerder dit jaar.

De discussie over persvrijheid in Australië laaide op in juni, toen de politie invallen deed bij nieuwszender ABC en bij een politiek redacteur van de krant The Sunday Telegraph. Zij zouden beschikken over staatsgeheimen. Volgens ABC was de inval naar aanleiding van uitzendingen in 2017 over wangedrag van Australische militairen in Afghanistan. News Corp Australia, de eigenaar van The Sunday Telegraph, verklaarde dat de journalist had geschreven over het voornemen om de geheime dienst meer bevoegdheden te geven om e-mails, sms’jes en bankgegevens in te zien.

Onderop de voorpagina’s van maandag wordt de vraag gesteld: „Als de overheid de waarheid bij u weghoudt, wat verbergen ze dan?” Australië heeft geen duidelijke en ondubbelzinnige wetten die persvrijheid of vrijheid van meningsuiting waarborgen. Een parlementaire commissie moet nu onderzoek doen naar de gevolgen van de wet en de invloed van de inlichtingendienst op persvrijheid. (NRC)