Gewapende man in Oslo steelt ambulance, rijdt mensen aan

Onder de slachtoffers zou een ouder echtpaar en een vrouw met een kinderwagen zijn. Over een eventueel motief is nog niets bekend.

Het incident vond plaats in de wijk Torshov, in het noorden van Oslo.
Het incident vond plaats in de wijk Torshov, in het noorden van Oslo. Foto EPA

In de Noorse hoofdstad Oslo zijn dinsdagmiddag meerdere mensen aangereden door een gewapende man in een ambulance. Hij had het voertuig gestolen. Dat meldt de Noorse politie. De slachtoffers zijn overgebracht naar het ziekenhuis. De politie heeft nog niets naar buiten gebracht over een motief.

Bij de aanrijding raakten vijf mensen lichtgewond. De slachtoffers zijn een vrouw met twee jonge kinderen en een ouder echtpaar. De bestuurder heeft de slachtoffers opzettelijk geraakt, zegt de politie.

De man zou een valse noodoproep hebben gedaan en het voertuig daarna hebben gestolen. Vervolgens zou hij ermee hebben rondgereden in de wijk Torshov, in het noorden van de stad. De politie slaagde er in het voertuig tot stilstand te brengen door kogels op de banden af te vuren. De ambulance knalde vervolgens tegen een woning aan. De bestuurder kon daarop worden gearresteerd. Volgens de politie had hij onder meer een pistoolmitrailleur, een jachtgeweer en drugs bij zich.

De politie zegt nog onderzoek te doen of de mannen banden heeft met extreem-rechts.

De Noorse omroep NRK heeft beelden naar buiten gebracht waarop vermoedelijk de gestolen ambulance te zien is.