Erdogan en Poetin sluiten akkoord over grensgebied Noord-Syrië

Turkije en Rusland gaan samen een „veilige zone” instellen. De Turken beloven nog zes dagen de wapens neer te leggen als de Koerdische strijdgroepen vertrekken.

De leiders van Turkije en Rusland tijdens hun ontmoeting in de Russische badplaats Sotsji.
De leiders van Turkije en Rusland tijdens hun ontmoeting in de Russische badplaats Sotsji. Foto AP

Turkije en Rusland gaan samen een „veilige zone” instellen in Noord-Syrië bij de grens met Turkije. Dat zijn de Russische president Vladimir Poetin en zijn Turkse tegenhanger Recep Tayyip Erdogan dinsdagavond overeengekomen in Sotsji, meldt nieuwszender Al Jazeera. Turkije belooft de komende 150 uur (ruim zes dagen) de wapens neer te leggen en wil dat de Koerdische strijdgroepen binnen die tijd vertrekken uit de ingestelde zone.

De bekendmaking kwam enkele uren voor het aflopen van het vijfdaagse staakt-het-vuren in het gebied. Rusland is de belangrijkste bondgenoot van de Syrische president Assad. Die bedankte Poetin in een telefoongesprek voor de Russische steun en zei dat ook hij bereid is om grensbewakers in te zetten in het gebied, meldt het Kremlin.

Turkije en Rusland zetten militairen in die moeten afdwingen dat de Syrisch-Koerdische militie YPG, die tot voor kort de dienst uitmaakte in de regio, zich terugtrekt tot minimaal 20 mijl (32,1 kilometer) van de Turkse grens. Het gaat om het gebied van Ras al-Ain tot Tal Abyad, een strook van zo’n 120 kilometer. Turkse en Russische troepen zullen daarbij gezamenlijk patrouilles uitvoeren in Noord-Syrië binnen tien kilometer van de grens, maakte Erdogan bekend.

Het is de bedoeling dat de twee landen ook gaan samenwerken op het gebied van Syrische vluchtelingen. Rusland zou daarbij gaan helpen vluchtelingen die nu in Turkije wonen, veilig te laten terugkeren naar Noord-Syrië. Turkije telt naar schatting 3,6 miljoen Syrische vluchtelingen. Zij komen overigens niet allemaal uit Noord-Syrië.

Turkije begon op 9 oktober een offensief in Noordoost-Syrië, nadat Amerikaanse troepen zich terugtrokken uit het gebied. Met bemiddeling van de Verenigde Staten werd er vijf dagen geleden een wapenstilstand afgesproken. Dat staakt-het-vuren eindigt dinsdag om 21.00 uur Nederlandse tijd. Turkije heeft herhaaldelijk gedreigd dat het offensief onmiddellijk opnieuw zou beginnen als de Koerdische militanten zich niet voor het einde van de wapenstilstand uit de regio terugtrekken.