Componist Theo Verbey (60) overleden

Drie dagen voor zijn dood ging zijn werk After the Great War in Nederland in première.

Componist Theo Verbey
Componist Theo Verbey Foto Simon van Boxtel

De Nederlandse componist Theo Verbey is op 60-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn uitgever Deuss Music dinsdag bekendgemaakt. Verbey was al een tijd ziek. Hij overleed op 13 oktober en is afgelopen vrijdag begraven.

Verbeys werk After the Great War ging drie dagen voor zijn dood in première in Nederland. Het was niet zijn laatste stuk; dat was de compositie Ariadne, die hij een maand geleden inleverde bij Deuss Music.

Theo Verbey was een meester-orkestrator en bedenker van glasheldere muzikale vormen. Hij baseerde zijn toegankelijke composities op wiskundige vormen en op knipogen naar de muziekgeschiedenis, schrijft Joep Christenhusz in zijn recensie van After the Great War. „Verbey laat hierin de Duitse laatromantiek op Frans impressionisme botsen. Het resultaat is muziek die virtuoos laveert tussen Strauss en Debussy, met soms een dot Stravinsky.”

Lees ook deze recensie van After the Great War: Het vakmanschap van Theo Verbey blijft aan de brave kant

Bijzondere plek

In 1987 won Verbey de Aanmoedigingsprijs Muziek van het Amsterdams Fonds voor de Kunsten, voor zijn compositie Aura. Verbeys werk is door diverse Nederlandse orkesten gespeeld, waaronder het Koninklijk Concertgebouworkest en het Schönberg Ensemble. Verbey studeerde kort trompet aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, maar stapte al snel over naar het vak compositie.

Volgens muziekuitgever Deuss Music nam Verbey een bijzondere plek in tussen de Nederlandse componisten. „Hij verenigde op unieke wijze geraffineerde instrumentatie met hedendaagse expressie in een steeds rijkere tonaal wordende taal. Met zijn muziek verenigde Verbey musici en het publiek.”