Brexitblog

EU schuift besluit over uitstel voor zich uit

Op 31 oktober verlaat het Verenigd Koninkrijk vooralsnog de Europese Unie. Volg in dit blog de laatste ontwikkelingen over de echtscheiding tussen het VK en de EU.

Wij openen een nieuw blog

Wij sluiten dit Brexit-blog af en openen een nieuw blog.

De laatste ontwikkelingen rond de Brexit: zijn te volgen in ons nieuwe blog

EU schuift besluit over uitstel voor zich uit

Wie beweegt als eerste? Voor de zoveelste keer in het Brexit-dossier zitten het Verenigd Koninkrijk en de EU wederom vast in die positie. Deze vrijdag schoven de EU-lidstaten een besluit over uitstel van de Brexit-datum voor zich uit, in afwachting van meer duidelijkheid over mogelijke nieuwe verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk. In het VK wachten Lagerhuisleden tegelijkertijd op een besluit van Brussel over uitstel. Een klassieke deadlock, waar op zijn vroegst maandag beweging in komt, als het Lagerhuis over nieuwe verkiezingen debatteert.

Lees ook: Brussel geeft uitstel - maar hoeveel is nog even de vraag

Dat de Britten extra tijd krijgen staat inmiddels vast. Maar over hoeveel zijn de lidstaten het nog niet eens. Het overgrote merendeel wil akkoord gaan met drie maanden, de termijn die de Britse premier Boris Johnson vorige week, daartoe gedwongen door het Lagerhuis, aan Brussel heeft gevraagd. Mochten de Britten eerder ratificeren, dan vertrekken ze automatisch eerder. Maar Frankrijk vindt die termijn te lang en pleit juist voor een kort uitstel, net voldoende om de Brexit-wetgeving door het Lagerhuis te loodsen. Een nieuwe deadline zou dan half of eind november liggen.

Die positie is niet geheel verrassend: Emmanuel Macron verzette zich dit voorjaar al ferm tegen uitstel voor de Britten. Inmiddels is zijn zichtbare ergernis over het voortslepen van de kwestie nog verder toegenomen. Macron, zo hoor je in Brussel, heeft zijn vertrouwen voor het voltooien van Brexit gesteld in Johnson en wil hem met een kort uitstel helpen het Lagerhuis onder druk te zetten. De andere lidstaten vinden echter dat de EU zich daarmee veel te sterk in de Britse politiek mengt. Unanimiteit onder lidstaten is bij deze beslissing vereist.

De komende dagen praten de lidstaten verder. Een besluit wordt, ook afhankelijk van de ontwikkelingen in Londen, op maandag of dinsdag verwacht. De algemene verwachting is dat de beslissing schriftelijk kan worden afgehandeld. Maar mocht de zaak op de spits worden gedreven en Frankrijk zich blijven verzetten, dan is er een kleine kans dat regeringsleiders alsnog naar Brussel worden geroepen voor een extra EU-top.

Labourleider Corbyn: geen nieuwe verkiezingen tot No Deal van tafel is

Labourleider Jeremy Corbyn heeft gezegd dat hij nieuwe verkiezingen niet zal steunen, tenzij een No Deal-Brexit definitief van tafel is. In dat geval zegt Corbyn „absoluut” mee te gaan werken.

Gevraagd hoe een anti-No Deal-garantie eruit zou zien, blijft Corbyn vaag: „No Deal is een dreigement dat Boris Johnson al de hele tijd gebruikt en dat zit ook in de wetgeving die op dit moment in het parlement ligt.” De EU besluit morgen of het Verenigd Koninkrijk uitstel krijgt, zodat het later dan 31 oktober kan uittreden. Corbyn wil hier in ieder geval op wachten.

Twitter avatar BBCPolitics BBC Politics “Take no deal off the table, and we absolutely support an election” Jeremy Corbyn says Labour will decide whether to support the PM’s call for a general election, after the EU announce their decision on whether to grant a Brexit extension tomorrow https://t.co/JD3UaHWd4E https://t.co/sXPMe9EYGH

De Britse regering verzoekt naar verwachting maandag het Lagerhuis te stemmen over nieuwe verkiezingen. Premier Johnson, die eerder vandaag kenbaar maakte op 12 december verkiezingen te willen, schreef hierover een brief aan zijn rivaal Corbyn. „Het is onze plicht om deze nachtmerrie te beëindigen en het land zo snel mogelijk een oplossing te bieden", schreef Johnson.

Johnson vraagt Lagerhuis om verkiezingen op 12 december

De Britse premier Boris Johnson wil op 12 december verkiezingen. Hij heeft het Lagerhuis opgeroepen dit verzoek te steunen, zei hij donderdagavond tegen de BBC. Om verkiezingen te kunnen uitschrijven heeft Johnson een tweederde meerderheid nodig in het Lagerhuis. Johnson heeft het Lagerhuis vaker om verkiezingen gevraagd maar nooit genoeg steun gekregen. De oppositie wilde eerder zeker weten dat een Brexit zonder deal niet kon plaatsvinden.

Volgens de premier zijn verkiezingen nodig om een Brexit te kunnen realiseren. „Als ze echt meer tijd willen om deze uitstekende deal te bestuderen, kunnen ze die krijgen, maar dan ze moeten wel instemmen met verkiezingen op 12 december. Dat is de weg vooruit."

Twitter avatar BBCBreaking BBC Breaking News UK PM Boris Johnson says if Parliament "genuinely want more time to study" his new Brexit deal, "they can have it, but they have to agree to a general election on December 12" https://t.co/pLnhpdlRlm https://t.co/6UldqFjCrM

Johnson zei te verwachten dat de Europese Unie vrijdag instemt met het verzoek tot uitstel van de Brexit. Als de EU inderdaad instemt met dit verzoek, houdt de premier volgende week een stemming over de verkiezingen in het Lagerhuis. Hij heeft hiervoor steun nodig van oppositiepartij Labour. Hij riep de partij donderdag dan ook op in te stemmen met zijn verzoek.

Luister ook naar deze aflevering van onze podcastserie NRC Vandaag: Wat wil Boris Johnson nou echt met een Brexit-deal?

U kunt zich ook abonneren via Apple Podcasts, Stitcher, Spotify, Castbox of RSS.

Tusk gaat lidstaten adviseren in te stemmen met verlenging

De EU-raadspresident Donald Tusk heeft dinsdagavond op Twitter bekendgemaakt dat hij een verlenging wil voorstellen aan de 27 regeringsleiders. Er hoeft wat hem betreft geen top te komen om daarover te beslissen. De verlenging, waarschijnlijk tot 31 januari 2020, kan volgens hem schriftelijk worden afgedaan als de EU27 het daar unaniem mee eens zijn.

Twitter avatar eucopresident Donald Tusk Following PM @BorisJohnson’s decision to pause the process of ratification of the Withdrawal Agreement, and in order to avoid a no-deal #Brexit, I will recommend the EU27 accept the UK request for an extension. For this I will propose a written procedure.

Debat in Lagerhuis afgelopen, Brexit van de agenda gehaald

Het Brexit-debat in het Londense Lagerhuis is afgelopen. De leider van de Conservatieven in het huis, Jacob Rees-Mogg, zei dat het onderwerp Brexit in ieder geval deze week niet meer op de agenda zal staan.

Een meerderheid in het Lagerhuis torpedeerde dinsdagavond de tijdlijn van de regering, die de Brexit nog voor 31 oktober geregeld wilde hebben. Na de stemming zei oppositieleider Jeremy Corbyn het de regering kwalijk te nemen dat zij de Brexit-wetten in amper drie dagen tijd door het Lager- en Hogerhuis wilde loodsen, zonder bijvoorbeeld inzicht te hebben gegeven in de economische impact van deze deal.

De Schotse nationalisten van de SNP verwijten de premier dat hij heeft geprobeerd om „over het Lagerhuis heen te lopen”. De Noord-Ierse gedoogpartner van Johnsons regering, de DUP, neemt het hem kwalijk dat hij de deal „gehaast wilde afhandelen”. De unionisten maken zich zorgen over de positie van Noord-Ierland na de Brexit. Zij vinden Johnsons alternatief voor de backstop, een douanegrens in de Ierse zee, onacceptabel.

Nigel Farage van The Brexit Party, geen Lagerhuislid, reageerde ook. Volgens hem is er nu een nieuwe fase aangebroken: „sterven in de greppel”. Hij verwijst daarmee naar een eerdere uitspraak van Johnson, die zei dat hij liever in de greppel zou doodgaan dan de EU om uitstel te vragen.

Do or die is over, we have now moved on to dying in a ditch. We will not be leaving the EU on 31st October.

— Nigel Farage (@Nigel_Farage) October 22, 2019

Brexit op 31 oktober gaat niet door, Johnson wacht nu op uitstel-besluit EU

Het Lagerhuis heeft met een stemming voorkomen dat Boris Johnson zijn Brexit-deal voor 31 oktober door het parlement kan loodsen. Daarmee is een afscheid van de EU volgende week donderdag, op Halloween, uitgesloten.

Brussel zal nu gehoor moeten geven aan een verzoek tot uitstel dat Johnson afgelopen zaterdag al verstuurde op last van het Lagerhuis. Tot er duidelijkheid is over de toekenning en duur van dat uitstel doet Johnson niets, zei hij direct na de stemming.

Een meerderheid van het Lagerhuis, 322 tegen - 308 voor, torpedeerde eerder op de avond de agenda waarmee de regering de Brexit-wetgeving in recordtempo door beide Kamers in Westminster wilde loodsen.

De premier heeft altijd gezegd dat hij eind deze maand met het Verenigd Koninkrijk wil vertrekken uit de EU. Nu zijn gedroomde scenario richting 31 oktober uit zicht lijkt, pauzeert hij zijn wetgevingstraject. Volgens speaker van het Lagerhuis John Bercow is het voorstel nu „in limbo”: het is onduidelijk of het nog ergens heen gaat.

Johnsons speculeerde eerder vandaag op verkiezingen. Het probleem is dat hij dat niet in zijn eentje kan beslissen. Als hij ze per direct wil afkondigen, heeft hij tweederde meerderheid nodig in het Lagerhuis. Oppositiepartij Labour wil eerst zeker weten dat alle kansen op een No Deal op 31 oktober zijn verkeken. Bovendien staan de Conservatieven van Johnson er in de peilingen vele malen beter voor dan de socialisten van Jeremy Corbyn.

Johnson krijgt eerste akkoord op Brexit-wet, maar is er daarmee nog niet

Het Britse Lagerhuis heeft het Brexit-wetsvoorstel zojuist voor een eerste keer goedgekeurd. 329 parlementariërs stemden de zogenoemde Withdrawal Agreement Bill door naar de volgende fase, 299 waren hiertegen.

Die uitslag kwam niet onverwacht. Nu het achterliggende wetsvoorstel een stap verder is, maakt dit in principe de weg vrij voor het Lagerhuis om de Brexit de komende dagen verder te behandelen. Ook is het voor het eerst in 3,5 jaar dat een Brexit-voorstel is aangenomen.

De overwinningsvreugde kan van korte duur zijn. Zometeen stemt het Lagerhuis namelijk ook over de tijdsspanne waarin de Brexit-wet door het parlement moet worden behandeld.

De snelheid stuit veel parlementariërs tegen de borst, dus een meerderheid neigt naar het wegstemmen van de agenda voor de komende dagen. Dat zou betekenen dat het Johnson niet meer lukt om de Brexit op 31 oktober te realiseren. De premier heeft gedreigd zijn Brexit-voorstel dan in te trekken.

Twitter avatar BBCPolitics BBC Politics MPs back Boris Johnson's Brexit bill through first Commons stage by 329 to 299 Updates: https://t.co/3aOlE5sMM1 https://t.co/G07fQ4JrGz

Als Brexit op 31 oktober onmogelijk blijkt, trekt Johnson zijn voorstel in

Het Britse Lagerhuis is dinsdagmiddag gestart met de behandeling van de Withdrawal Agreement Bill, de wetgeving die hoort bij de Brexit-deal van Boris Johnson met de EU. Vanavond vanaf 20.00 uur staan twee stemmingen op de rol die de huidige koers van het uittredingsproces ingrijpend kunnen veranderen.

De eerste stemming gaat over het Brexit-wetsvoorstel zelf. Dat moet een meerderheid in het Lagerhuis krijgen om verdere behandeling in de komende dagen mogelijk te maken. De algemene aanname in het Verenigd Koninkrijk is dat Johnson voor deze stemming op een meerderheid kan rekenen.

De tweede stemming, over de tijdlijn van de wetsbehandeling, lijkt een potentieel veel groter probleem voor de regering. Er is namelijk veel verzet in het Lagerhuis tegen de noodgang waarmee Johnson de wetgeving door Lagerhuis en Hogerhuis wil jagen, om zo zijn belofte om op 31 oktober te vertrekken na te komen.

Waar belangrijke wetsvoorstellen doorgaans weken of maanden aan behandeling vergen, met soms lange tussenpozen voor reflectie, moet de complexe en maatschappelijk zeer ingrijpende Brexit-wet er in nog geen week doorheen zijn. Het lijkt er nu op dat een meerderheid van het Lagerhuis de rem op het proces wil zetten, waardoor een vertrek op 31 oktober onmogelijk wordt. Er is ook veel kritiek op het feit dat er geen onderzoek is gedaan naar de economische gevolgen van Johnsons Brexit-deal.

Nieuwe verkiezingen

Naast inhoudelijke bezwaren, ziet de oppositie in het wegstemmen van de agenda ook een kans om Johnson de glorie van een spoedig vertrek te ontnemen. De premier zei tijdens het debat dat hij zijn voorstel intrekt en zal proberen nieuwe verkiezingen te regelen als 31 oktober uit het zicht raakt. „Ik laat dit niet maanden voortduren.” Voor nieuwe verkiezingen heeft hij wel tweederde meerderheid nodig in het Lagerhuis. Die is er op dit moment niet.

"If Parliament refuses to allow Brexit to happen... and decides to delay everything until January or possibly longer... the bill will have to be pulled" - UK PM Boris Johnson confirms he will call a general election if his Brexit bill is rejected

Latest: https://t.co/Du13GDQ1eu pic.twitter.com/jPifpp0mgs

— BBC Breaking News (@BBCBreaking) October 22, 2019

Uitstel voor de Brexit is al aangevraagd in Brussel en het is onwaarschijnlijk dat de overige 27 EU-landen dat weigeren. Een No Deal lijkt dan ook niet aan de orde op 31 oktober.

Als de voorgestelde tijdlijn van de regering het dinsdagavond wél haalt, dan gaan de wetgevingsdebatten woensdag verder en zal de aandacht verschuiven naar gesteggel over amendementen, bijvoorbeeld over een tweede goedkeurend referendum of een zachtere Brexit door in de douane-unie van de EU te blijven. Een definitieve stemming over de Brexit-deal zal dan vervolgens op donderdag plaatsvinden, waarna het voorstel nog door het Hogerhuis moet. Dat laatste zou geen problemen moeten opleveren.

Welkom in een nieuw Brexitblog. Maandagavond lukte het premier Boris Johnson niet om het Britse Lagerhuis te laten stemmen over zijn Brexit-akkoord. Speaker John Bercow oordeelde dat de motie niet opnieuw in stemming mocht worden gebracht om procedurele redenen.

Dinsdagavond stemt het Britse Lagerhuis alsnog over de wet die gaat over de implementatie van het akkoord, de zogenoemde Withdrawal Agreement Bill. Die dient om de Brexit-afspraken uiteindelijk in de Britse wet te verankeren. In dit blog houdt NRC de laatste ontwikkelingen bij.

Lees hier wat er komende week in de Britse politiek staat te gebeuren.