Recensie

Recensie Film

Als een sloopkogel het familiediner rammen

Drama Niet alles overtuigt in ‘Fête de famille’, een familieportret over een reünie waar oude lijken uit de kast komen. Maar Emmanuelle Bercot als destructieve dochter maakt alles goed.

Catherine Deneuve als Andréa in Fête de famille.
Catherine Deneuve als Andréa in Fête de famille.

De dinertafel, daar gebeurt het in Franse films. Maakt wijn de tongen los, dan worden de verhoudingen helder, komen opgehoopte spanningen tot ontlading. Zo ook bij familieportret Fête de famille.

Het is bijna een Frans genre. Men neme een familiereünie in een ruime villa die nestgeur wasemt. Een opa en/of oma kookt en sust terwijl bij de dertigers en veertigers oud zeer bovenkomt. Aan tafel gebeurt het dan: lijken komen uit de kast, apen uit de mouw. Conclusie: je hebt maar één familie, die nooit iets vergeet maar alles vergeeft. Geen ontsnappen aan.

Het nageslacht van oma Andréa (Deneuve) lijkt aanvankelijk aan de saaie kant. Er zijn twee jaloerse broers, de brave huisvader Vincent (Kahn) en de chaotische non-valeur Romain (Macaigne), een would-be filmmaker die als altijd met een zak wiet en een nieuwe vriendin arriveert. Maar het draait niet om de broers: de hel breekt pas los als halfzus Claire (Bercot) zich onverwachts meldt. Zij blijkt zo gek als een deur en ramt als een sloopkogel door het diner. Claire eist per direct haar erfdeel op: haar ouders moeten stante pede de villa verkopen. Een advocaat en makelaar staan al klaar.

Niet alles overtuigt in Fête de famille. Zo is er een rommelige subplot rond Romain, die de familiereünie filmt voor een vaag project – wellicht een commentaar op film als emotionele exploitatie. Maar de tour de force van Emmanuelle Bercot maakt alles goed: haar Claire is een destructief, egocentrisch, krijsend en tierend mirakel. Het ergert je eerst dat de familie dat pikt, op kousenvoeten om haar heen sluipt. Tot je beseft dat ze hier al vaker waren en de afloop kennen. En deze tikkende tijdbom alles vergeven omdat zij het ook niet kan helpen. Zoals families dat doen.