Weggestuurde politiechef Aboulouafa doet aangifte tegen Grapperhaus

Aboulouafa doet aangifte omdat ze denkt dat ze op non-actief is gesteld vanwege de kritiek die ze uitte op de politieorganisatie.

Fatima Aboulouafa werkte als teamchef van de politie in Leiden, waar ze leidinggaf aan ongeveer 130 agenten.
Fatima Aboulouafa werkte als teamchef van de politie in Leiden, waar ze leidinggaf aan ongeveer 130 agenten. Foto Roger Cremers/

De weggestuurde teamchef van de politie in Leiden Fatima Aboulouafa heeft maandag aangifte gedaan tegen minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA). Dat meldt haar juridisch adviseur Karim Aachboun. Volgens Aboulouafa heeft de minister zich schuldig gemaakt aan smaad en laster omdat hij heeft gesuggereerd dat zij is weggestuurd om een andere reden dan haar kritiek op de politieorganisatie.

De voormalige teamchef van de politie Leiden heeft zich meermaals publiekelijk uitgesproken tegen racisme, machtsmisbruik en pesten binnen de politie. Vorige maand stuurde de korpsleiding van de Nationale Politie haar naar huis omdat deze kritiek tot „interne spanningen” had geleid.

Vorige week bleek dat de teamchef niet meer mag terugkeren bij de eenheid Den Haag, waar Leiden onder valt. Een tiental collega-leidinggevenden zou onvoldoende vertrouwen in haar hebben. Grapperhaus benadrukte in een Kamerbrief dat het opgezegde vertrouwen in Aboulouafa „losstaat van” de kritiek die zij uitte. Hij lichtte niet toe wat de oorzaak wél was.

Lees ook dit interview met Aboulouafa: ‘Ik heb een paar mannen pissed off gemaakt’

Marcouch wordt verkenner

Aboulouafa denkt dat ze wel degelijk haar baan bij de eenheid Den Haag kwijt is vanwege haar kritiek. Haar adviseur Aachboun, die ze vorige week in de arm nam, zegt desgevraagd dat zijn cliënt „naar eer en geweten heeft gehandeld” en dat zij niet mag worden bestraft omdat ze misstanden binnen de politieorganisatie aan het licht heeft gebracht.

Ondertussen wordt binnen de politie gezocht naar een nieuwe functie voor Aboulouafa. Maandag maakte de NOS bekend dat Ahmed Marcouch, de burgemeester van Arnhem, haar als onafhankelijke verkenner aan een nieuwe functie moet helpen.