Instagramaccounts verwijderd wegens beïnvloeden verkiezingen

De Russische accounts lijken banden te hebben met de beruchte online beïnvloedingsfirma Internet Research Agency (IRA).

Mark Zuckerberg na afloop van een toespraak op de Georgetown University in Washington.
Mark Zuckerberg na afloop van een toespraak op de Georgetown University in Washington. Foto Andrew Caballero-Reynolds/AFP

Facebook heeft maandag vijftig Russische Instagramaccounts verwijderd die zich in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen richtten op Amerikaanse volgers. De accounts lijken banden te hebben met de beruchte online beïnvloedingsfirma Internet Research Agency (IRA). Dat schrijft Facebook. Het lijkt erop dat de trollenfabriek, die tijdens de vorige presidentsverkiezingen een grootschalige campagne uitvoerde, weer actief is.

Facebook sprak over een „goed uitgeruste operatie”. De Russische accounts deden zich voor als profielen van inwoners uit onder meer de swing states Virginia en Florida. Ze reageerden op elkaar en deelden berichten in een poging het bereik te vergroten.

Politieke kwesties

Ze bespeelden beide zijden van politieke kwesties en deden zich voor als zowel progressief als conservatief. Een paar accounts deelde aangepaste versies van oude memes die eerder door IRA waren gedeeld. Ze hadden 246.000 volgers, van wie 60 procent zich in de Verenigde Staten bevond. De pagina’s zijn inmiddels verwijderd.

Nathaniel Gleicher, hoofd cybersecurity van Facebook, zei volgens persbureau Reuters: „We zien dat deze campagnes zich voornamelijk richtten op het Amerikaanse publiek en ze houden zich bezig met kwesties die voor verdeeldheid zorgen in de Verenigde Staten.” Ook verwijderde Facebook een aantal accounts uit Iran, dat zich richtte op de Amerikaanse markt en delen van Franstalige landen in Afrika.

Lees ook het interview met Nathaniel Gleicher: ‘We verwijderen elke dag miljoenen nepaccounts’

Mark Zuckerburg liet verder in een interview op NBC News weten dat Facebook de beïnvloedingscampagnes in de gaten houdt. „Wij blijven zien hoe hun tactiek zich ontwikkelt.”