Groenen boeken forse winst in Zwitserland

Twee groene partijen hebben samen 21 procent van de stemmen gehaald bij de parlementsverkiezingen. De rechtse SVP blijft ondanks verlies de grootste.

Leden van de Zwitserse Groenen reageren zondag in de hoofdstad Bern op de eerste resultaten van de parlementsverkiezingen.
Leden van de Zwitserse Groenen reageren zondag in de hoofdstad Bern op de eerste resultaten van de parlementsverkiezingen. Foto Fabrice Coffrini / AFP

Twee Groene partijen hebben zondag forse winst geboekt bij de parlementsverkiezingen in Zwitserland. De rechts-populistische SVP blijft ondanks verlies de grootste partij. Dat blijkt uit prognoses van de Zwitserse omroep SRF.

De SVP, die in 2015 een recordaantal zetels behaalde tijdens de Europese vluchtelingencrisis, kwam met een verlies van 3,8 procent uit op 25,6 procent. De partij krijgt daarmee 53 van de 200 zetels in het parlement, een verlies van 12 zetels.

Evenals andere grote partijen als de sociaaldemocratische SP, de liberale FDP en de christendemocratische CVP verloor de SVP terrein aan groene partijen, die inspeelden op zorgen onder kiezers over klimaatverandering.

Groene partijen halen samen 21 procent

De Groene Partij won 28 zetels, een winst van 17, terwijl de kleinere Groene Liberale Partij 16 zetels haalde, een winst van 9 zetels. Samen waren de twee partijen goed voor 21 procent van de stemmen, een gecombineerde winst van 9,3 procent.

Die electorale beweging naar links geldt als een belangrijke verschuiving in het land, waar politieke verandering doorgaans geleidelijk is, schrijft AP.

„Het is geen groene golf, het is een tsunami, een orkaan”, zei Céline Vara, plaatsvervangend leider van de Groenen, op de Zwitserse radio, aldus Reuters.

Door hun klim tot vierde partij komen de Groenen voor het eerst in aanmerking voor een zetel in de Federale Raad, het zevenkoppige Zwitserse kabinet. Kabinetsposten worden al sinds 1959 op dezelfde manier verdeeld tussen de vier grote partijen: de drie grootste partijen krijgen elk twee zetels, de vierde partij krijgt er één.

„De Federale Raad past in zijn huidige samenstelling niet meer” bij de veranderde politieke situatie, zei Regula Rytz, leider van de Groenen, op de Zwitserse TV.

In december kiezen de beide kamers van het parlement de regering. Meestal duurt het echter meer dan één verkiezingscyclus voordat de samenstelling van de raad verandert. Het Zwitserse parlement heeft een relatief kleine invloed. Belangrijke kwesties worden direct aan kiezers voorgelegd in referendums.