Eredivisie

Ajax profiteert van eerste nederlaag PSV

Koploper Ajax is in de eredivisie drie punten los van PSV, dat met 3-0 verloor van FC Utrecht. De landskampioen ontsnapte zaterdag in Waalwijk tegen RKC aan puntenverlies: 1-2. Op het veld was het verschil in begroting tussen de clubs (110 miljoen euro versus 7 miljoen) nauwelijks zichtbaar. Dat kwam door gemakzucht van Ajax – vier dagen voor het duel met Chelsea in de Champions League – én door onderschatting van RKC, dat na tien wedstrijden pas één punt heeft.

Ajax kwam in de eerste helft tot één goed uitgespeelde aanval, die Donny van de Beek niet kon bekronen. Hakim Ziyech schoot nog rakelings over. Verder speelde Ajax in een te laag tempo. Vlak na rust opende Dusan Tadic de score, maar Saïd Bakari maakte vrjwel direct gelijk. Quincy Promes bezorgde zijn ploeg met een fraai schot de zege.

Trainer Erik ten Hag was vooraf al niet gerust op een goede afloop en verzuchtte na afloop: „Tegen Chelsea hoef ik niemand te motiveren. Dan is iedereen gebrand om goed te presteren.” Daley Blind liet geen misverstand bestaan over het spel van Ajax. „Dit was onze slechtste wedstrijd in de laatste twee jaar.”

PSV, dat de wedstrijd tegen FC Utrecht na rood voor Nick Viergever en Jorrit Hendrix met negen spelers beëindigde, leed de eerste competitienederlaag. Door doelpunten van Sander van de Streek, oud-PSV’er Adam Maher en Sean Klaiber werd het 3-0. Trainer Mark van Bommel vond de nederlaag onnodig. „Er was eigenlijk niets aan de hand. Uit een ingooi maken zij de 1-0 en rondom dat doelpunt hadden wij een treffer kunnen maken. Daarna geef je de wedstrijd zelf weg.” (NRC)