Kabinet Libanon neemt pakket hervormingen aan

Eén van de hervormingen is het halveren van de salarissen van overheidsfunctionarissen. Daarnaast heeft premier Hariri vervroegde verkiezingen aangekondigd.

Duizenden demonstranten gingen de straat op in Beiroet, de hoofdstad van Libanon.
Duizenden demonstranten gingen de straat op in Beiroet, de hoofdstad van Libanon. Foto Mohamed Azakir/Reuters

De salarissen van Libanese ministers en andere overheidsfunctionarissen worden gehalveerd. Dat is één van de maatregelen voor economische hervorming die ministers maandag hebben afgesproken tijdens een crisisoverleg van het Libanese kabinet, meldt persbureau AP. Ook heeft premier Saad Hariri vervroegde verkiezingen aangekondigd, waarmee hij voldeed aan de wens van de demonstranten.

Lees ook deze reportage uit Libanon: ‘Het leger moet alle politici zonder uitzondering opsluiten’

Het openbare leven in Libanon is al dagen verstoord. Duizenden mensen demonstreerden maandag voor de vijfde achtereenvolgende dag tegen de politieke elite. Scholen, banken, winkels en kantoren bleven gesloten. Door het hele land zijn wegblokkades.

Naast het halveren van de salarissen van overheidsfunctionarissen, zullen de centrale bank en de private banken 3,4 miljard dollar (ongeveer 3 miljard euro) bijdragen aan de begroting van 2020 zodat deze op een tekort van 6 procent komt. Verder worden geen nieuwe belastingen ingesteld en worden verschillende overheidsinstanties afgeschaft, waaronder het ministerie van Informatie. De regering belooft miljoenen dollars uit te trekken voor de lastenverlichting van families die in armoede leven, en 160 miljoen dollar (ongeveer 143 miljoen euro) aan woonkredieten te verstrekken. Premier Hariri noemde de maatregelen een „financiële coup”.

72 uur voor nieuwe maatregelen

Met deze maatregelen komt premier Hariri zijn afspraak van vrijdag na. Toen kondigde hij aan dat hij zichzelf en zijn kabinet 72 uur de tijd gaf met financiële maatregelen te komen om het land uit de crisis te halen, en dat hij anders zou aftreden. Die deadline verliep maandag.

De protesten waren aanvankelijk gericht tegen een belasting die de regering wilde invoeren op WhatsApp, maar groeiden snel uit tot een nationaal verzet tegen de politieke klasse. Libanon heeft de derde grootste staatsschuld ter wereld: anderhalf keer het bruto binnenlands product (BBP). Ter vergelijking, in Nederland is de staatsschuld ongeveer de helft van het BBP.