In beeld

Chilenen blijven demonstreren, ook nu prijsverhoging niet doorgaat

Chili bevindt zich in „een oorlog", zei president Sebastián Piñera over de gewelddadige protesten die zijn land al dagen lamleggen. De onlusten hebben aan zeker tien mensen het leven gekost. De protesten gingen zondagavond door, ondanks dat Piñera zaterdag aankondigde dat een stijging van de prijzen van kaartjes voor de metro toch niet doorgaat. Die voorgenomen stijging leidde twee weken geleden tot de eerste betogingen. De president zei „met nederigheid en spanning” te hebben geluisterd naar „de stem” van zijn landgenoten. Er zal volgens de president een werkgroep worden opgezet om verder in overleg te treden. „Ik zal geen angst hebben te blijven luisteren naar hun stem, want zo wordt de democratie gevormd.” Piñera, die te maken heeft met de ergste crisis van zijn tweede termijn als president van Chili, hield zondag besprekingen met vooraanstaande leden van het parlement en de rechtelijke macht. Hij verklaarde achteraf ernaar te streven de „buitensporige ongelijkheden en het onrecht te verminderen die in onze maatschappij standhouden”.
Veiligheidstroepen hebben traangas en waterkanonnen ingezet om menigtes uiteen te drijven. Meer dan zeventig mensen zijn gewond geraakt, onder wie 62 agenten.
Foto Pablo VERA / AFP
Het afgelopen weekend zijn vele winkels in Chili geplunderd door antiregeringsdemonstranten. Er kwamen hierbij drie mensen om het leven. De protesten vonden plaats in hoofdstad Santiago, maar ook deze winkel in Concepcion, aan de westkust van Chili, werd geplunderd.
Foto Jose Luis Saavedra / Reuters
De Chileense politie kwam vrijdag in botsing met demonstranten voor het metrostation Los Heroes in Santiago.
Foto Alberto Pena / EPA
Er zijn zaterdag bussen in brand gestoken in het centrum van de Chileense hoofdstad Santiago. Bijna 1.500 mensen zijn gearresteerd.
Foto Claudio Reyes / AFP
Vanwege alle onrust in het land is het leger ingezet in de steden. Dat gebeurde in Chili voor het laatst toen dictator Augusto Pinochet van 1973 tot aan 1990 aan de macht was.
Foto Jose Luis Saavedra / Reuters
Tijdens de protesten, die in de loop van vorige week steeds heviger werden en vrijdag op rellen uitdraaiden, zijn onder andere metrostations in brand gestoken.
Foto by Javier Torres / AFP
De gewelddadige protesten gingen zondagavond door. Ook nadat de Chileense president op zaterdag bekendmaakte dat een stijging van de prijzen van kaartjes voor de metro niet doorgaat. Die voorgenomen stijging leidde twee weken geleden tot de eerste betogingen.
Foto Sebastian Cisternas / AFP
Een noodtoestand van vijftien dagen werd uitgeroepen en ongeveer driehonderd demonstranten zijn opgepakt.
Foto Claudio Reyes / AFP
Studenten demonstreerden vrijdag in het metrostation. De Chileense regering heeft de noodtoestand in Santiago uitgebreid naar zeven andere steden in het noorden en het zuiden van het land wegens „escalerend geweld en vandalisme”, heeft minister van Binnenlandse Zaken Andres Chadwick zondagavond gezegd.
Foto Jonathan Oyarzun/ AFP
Soldaten in hoofdstad Santiago.
Foto Edgard Garrido / Reuters
Student wordt achterna gezeten door de politie in Santiago.
Foto Claudio Reyes / AFP
Het leger is in de straten van Santiago ingezet, wat voor oudere Chilenen een herinnering is aan de periode van de dictatuur onder Pinochet. Na de aankondiging van de president werd er door een generaal bekendgemaakt dat er een avondklok zal worden ingesteld.
Foto Edgard Garrido / Reuters
Een autoverhuurbedrijf in Valparaiso brandde zondag volledig uit.
Foto Javier Torres / AFP