Brieven

Brieven 21/10/2019

Boijmans in de klas

Helaas, weer pindakaas

Op 13 januari 2011 stuurde ik een brief naar aanleiding van Boijmans koopt Schippers’ Pindakaasvloer. Het werd geplaatst. Ik schreef dat ik in Delft had meegeschreeuwd tégen de bezuinigingen van de cultuursector. Maar, schreef ik, mag ik nu ook even heel hard schreeuwen tégen de achterlijke aankoop van een tapijt pindakaas? „Ze zullen er [...] vast reuze goed over nagedacht hebben toen ze dit bedje van onzinneritus aankochten, maar ik vind dit een ranzige vertoning”, schreef ik. Maar mijn hamvraag was: „In een tijd waar elke sector zich moet verantwoorden voor wat die doet met zijn geld, gaat dit museum gewoon door met het aanschaffen van nieuwe kleding, voor wie? Voor die keizer natuurlijk.” En nu zie ik, tot mijn grote schrik, in de krant staan: Boijmans in de klas (16/10). Weer heeft het museum een stinkende oude koe uit de sloot gehaald. In de poging om de jeugd te leren wat kunst is, heeft men die suffe pindakaasvloer weer tevoorschijn gehaald. De terechte reactie van deze kinderen was: dit is geen kunst. Jawel, zegt het museum, want we hebben zelfs het concept van de kunstenaar aangekocht. Dus niet eens het échte kunstwerk, maar het recht om deze afgezaagde grap te mogen herhalen. En nu mochten de leerlingen van 5 vwo de pindakaasvloer namaken. En wat deden deze kinderen, ze maakte dit kunstwerk niet juist na, ze maakten er een huisje van. Ho! Stop! Fout! Dat mag niet jongens, netjes binnen de lijnen kliederen, werd er gezegd. Gelukkig gaat het museum even een paar jaar dicht, dan zijn we even verschoond van deze kunstjes.

Wereldhandel

Logisch winkelen helpt

Soms is een kort bericht in de krant een eyeopener, in dit geval is dat: Brussel naar WTO om frietruzie met Colombia (15/10). De EU dient een klacht in bij de Wereldhandelsorganisatie tegen Colombia, dat een invoertarief van 8 procent heeft ingesteld op (vooral Nederlandse) diepvriespatat, om de eigen aardappeltelers te beschermen. De mooie principes van de mondiale vrijhandel komen ineens in een ander daglicht te staan. Wij concurreren lokale boeren uit een straatarm land weg. Boeren, die nu eens geen coca telen, maar aardappels (een Zuid-Amerikaanse plant). Men zal erop wijzen dat onze boeren veel efficiënter produceren tegen een lagere kostprijs. Maar dat gebeurt wel met bestrijdingsmiddelen die de insecten en onze schaarse natuur om zeep helpen. Van alle teelten staat de aardappelteelt bovenaan wat betreft inzet van chemische gewasbeschermingsmiddelen en dan is er ook nog de CO2-uitstoot die nodig is om die friet daar te krijgen. Soms zie je door de bomen (handelsverdragen, tarieven, onze boeren die zorgen dat Nederland niet verhongert) het bos (de planeet) niet meer. Dan helpt zo’n artikel. Wat ook helpt is een beetje nadenken in de supermarkt. Waarom Chileense wijnen kopen, en druiven in het voorjaar?

Politiek

Altijd gehoorzaam

Onder de kop Het politiek ontwaken van de scholier (12/10) mochten enkele jongeren iets zeggen over politieke betrokkenheid. Daar wil ik wel iets aan toevoegen. Stilzwijgend is het begrip burgerlijke ongehoorzaamheid uit het maatschappijleerboek op school verwijderd (en niet vervangen door iets anders). Dagelijks zie je in overvolle treinen veertig- en vijftigplussers met een tweedeklas kaartje plaatsnemen in een eersteklas coupé (dat anachronisme), terwijl je dat tieners of twintigers en zelfs dertigers zelden of nooit ziet doen. Zij blijven netjes staan, omdat ze immers geen kaartje voor de eerste klasse hebben. Het lijkt over meer dan niet of wel politiek actief willen zijn te gaan.


docent maatschappijwetenschappen en geschiedenis

Zelfmoordpreventie

Een weinig actieve lobby

In het verkeer vallen jaarlijks bijna 700 dodelijke slachtoffers. Ruim 1.800 mensen plegen suïcide. Naar verkeersveiligheid gaan miljarden, naar suïcidebestrijden een aantal miljoenen (Kabinet wil telefoonnummer 113 voor zelfmoordpreventielijn (17/10). Het staat werkelijk in geen verhouding. Het is geen raadsel welke partijen effectiever lobbyen.

Praten over zelfdoding kan bij de landelijke hulplijn 113 Zelfmoordpreventie. Telefoon 0900-0113 of www.113.nl