baanwielrennen

EK in eigen land succes voor Nederlandse baanrenners

De Nederlandse baanwielrenners kunnen terugkijken op een geslaagd EK in eigen land. Nederland eindigde als eerste in het medailleklassement, met vijf gouden, vier zilveren en vier bronzen medailles. Op de slotdag behaalden Jan-Willem van Schip en Yoeri Havik in Apeldoorn zilver op de koppelkoers. De titel ging naar Denemarken. Lasse Norman Hansen en Michael Mørkøv bleven met 52 punten de Nederlanders 15 punten voor.

Theo Bos veroverde zondag zilver op de 1 kilometer tijdrit. De 36-jarige renner moest alleen de Franse regerend wereldkampioen Quentin Lafargue voor zich dulden. Kirsten Wild en Amy Pieters moesten genoegen nemen met brons op de koppelkoers. Het Nederlandse duo, regerend wereldkampioen op dit onderdeel, zag de titel naar de baanwielrensters uit Denemarken gaan. Het zilver was voor Groot-Brittannië.

Wild, Europees kampioen op de afvalkoers, kon leven met haar bronzen medaille. „Op de koppelkoers op de WK in Polen liep het allemaal perfect, dat was nu niet het geval”, erkende ze.

Zaterdag won Harry Lavreysen de Europese titel op het onderdeel keirin. Regerend wereldkampioen Matthijs Büchli moest genoegen nemen met brons. Van Schip greep zaterdag net naast het goud op de puntenkoers. (ANP)