‘We streven naar één dag in de week vlees’

mandje casper van veen in Rotterdam
mandje casper van veen in Rotterdam

Moeder Ola Szostak (49) en dochter Olenka Limburg (20), respectievelijk kunstenares en kunstenares-in-opleiding, kopen avondeten voor henzelf én voor hun twee honden. „We proberen zo veel mogelijk over te stappen op vleesvervangende producten.”

Wat staat er voor uzelf op het menu?

Olenka: „Vanavond deze gemarineerde vegetarische filet op basis van soja en tarwe. Verder sperziebonen en rozemarijn-aardappels.”

Waarom wilt u met vlees minderen?

Olenka: „Het is voor mij 80 procent vanwege de schade die het doet aan het klimaat en 20 procent omdat het steeds viezer voelt een dood dier te eten.”

Ola: „De prijs is veel te laag voor iets waarvoor een dier is gestorven. Momenteel streven we naar één dag in de week vlees eten en zes niet.”

En wat eten de honden?

Olenka: „Dat zijn hondenbrokken in saus met ... kip en rund, haha. Wel zonder conserveringsmiddelen! En een kip-kauwstick. De honden hoeven niet vegetarisch te eten. Het liefst zou ik voor ze koken.”

Dit is voor vandaag, doet u elke dag boodschappen?

Olenka: „Groente en fruit halen we het liefst op de markt, dan is het ook niet allemaal los in plastic verpakt zoals in de supermarkt. Dan slaan we wel flink in. Meestal kopen we voor twee dagen eten in en rapen we de derde dag uit de keukenkastjes bijeen wat er over is en improviseren daar een maaltijd van.”