Turkije: tientallen IS’ers opnieuw opgepakt

De IS-strijders waren eerder deze week ontsnapt uit een kamp in Syrië. De Turken en de Koerden beschuldigen elkaar ervan de wapenstilstand hebben gebroken.

Een vrouw praat met een beveiliger in het door Koerden gecontroleerde al-Hol kamp, waar IS’s en hun familie worden vastgehouden.
Een vrouw praat met een beveiliger in het door Koerden gecontroleerde al-Hol kamp, waar IS’s en hun familie worden vastgehouden. Foto Delil Souleiman/AFP

Turkije heeft 41 vermoedelijke aanhangers van Islamitische Staat opgepakt, nadat zij eerder deze week uit een Syrisch kamp waren gevlucht. Dat heeft de Turkse minister van Binnenlandse Zaken Suleyman Soylu zaterdag gezegd in een televisieprogramma van de Turkse staat, meldt persbureau AP.

Lees ook: Krijgt Erdogan wat hij wil na zijn inval?

Volgens minister Soylu heeft Turkije eerder al 195 andere vermoedelijke IS-strijders opgepakt. De buitenlandse strijders, onder wie ook Europese IS’ers, zijn naar een door Turkije gecontroleerd gebied in het noorden van Aleppo gebracht. De Turkse IS’ers zijn in busjes overgebracht naar Turkije en worden daar vastgezet en berecht. President Recep Tayyip Erdogan beschuldigt de Syrisch-Koerdische strijdkrachten ervan 750 IS’ers en hun familie te hebben vrijgelaten tijdens de Turkse aanval.

Verder beschuldigen de Turken en de Koerden elkaar ervan zich niet aan de afgesproken wapenstilstand te houden. Donderdag spraken de Verenigde Staten en Turkije af om vijf dagen de wapens neer te leggen. Zo zouden de Koerdische YPG-militanten de kans krijgen zich terug te trekken.