Chileense president draait prijsverhoging metro terug na protesten

Bij hevige protesten tegen verhoging van de prijs van metrokaartjes, zijn zaterdagnacht drie mensen om het leven gekomen.

Een demonstrant met de Chileense vlag tijdens protesten tegen de prijsverhoging.
Een demonstrant met de Chileense vlag tijdens protesten tegen de prijsverhoging. Foto Ivan Alvarado / Reuters

De Chileense president Sebastián Piñera heeft zaterdag aangekondigd dat hij de prijsverhoging van openbaarvervoerkaartjes zal terugdraaien, nadat de verhoging tot hevige protesten had geleid in het land. Bij die protesten kwamen in de nacht van zaterdag op zondag drie mensen om het leven.

Lees ook: Chileense protesten tegen duurdere metrokaartjes lopen uit op rellen

De president zei „met nederigheid en spanning” te hebben geluisterd „naar de stem” van zijn landgenoten. Er zal volgens de president een werkgroep worden opgezet om verder in overleg te treden. „Ik zal geen angst hebben te blijven luisteren naar hun stem, want zo wordt de democratie gevormd.”

Vanwege onderhoudskosten, de koers van de Chileense peso en gestegen brandstofprijzen ging de prijs van een metrokaartje omhoog van 800 naar 830 Chileense pesos, een verhoging van omgerekend vier eurocent. In reactie hierop wordt er al dagenlang gedemonstreerd in Chili, in de hoofdstad Santiago en in andere steden.

Leger in de straten

Tijdens de protesten, die in de loop der dagen steeds heviger werden en vrijdag op rellen uitdraaiden, zijn onder andere metrostations, bussen en gebouwen in brand gestoken. In een zo’n gebouw, een supermarkt in het zuiden van hoofdstad Santiago, kwamen twee mensen om het leven. Een derde persoon werd in eerste instantie zwaargewond naar een ziekenhuis vervoerd, maar overleed daar. Een noodtoestand van vijftien dagen werd uitgeroepen en ongeveer driehonderd demonstranten zijn opgepakt.

Ondanks de noodtoestand werd er nog steeds geprotesteerd, onder andere door op potten en pannen te slaan. Er kwam ook veel kritiek van Chilenen op een foto van de president in een luxe restaurant, waar hij de verjaardag van zijn kleinzoon aan het vieren zou zijn terwijl de protesten buiten gaande waren.

Het leger is in de straten van Santiago ingezet, wat voor oudere Chilenen een herinnering is aan de periode van de dictatuur onder Pinochet. Na de aankondiging van de president werd er door een generaal bekendgemaakt dat er een avondklok zal worden ingesteld.