130 bezoekers belaagd met pepperspray bij concert Martin Garrix

De bezoekers melden zich bij de EHBO met klachten van pepperspray. Ook is een aantal van hen beroofd.

Vorig jaar werd ook op vier feesten tijden ADE gespoten met pepperspray.
Vorig jaar werd ook op vier feesten tijden ADE gespoten met pepperspray. Foto Tamas Soki/EPA

Zo’n 130 bezoekers van het optreden van dj Martin Garrix in de RAI Amsterdam vrijdagnacht hebben zich met klachten van pepperspray gemeld bij de EHBO. Dat schrijft de politie zaterdag. Een deel van de mensen is ook beroofd. De politie roept getroffenen op aangifte te doen.

De Nederlandse dj trad op in de RAI tijdens het meerdaagse muziekfestival Amsterdam Dance Event (ADE). Vorig jaar gebeurde daar hetzelfde - toen werd op vier feesten tijden ADE gespoten met pepperspray, waaronder bij een optreden van Garrix. Het is een relatief nieuwe berovingsmethode die dieven gebruiken. Op grote dancefeesten spuiten ze met pepperspray waardoor chaos ontstaat. Op dat moment slaan de dieven toe en beroven ze bezoekers.

De bezoekers zijn bestolen van „waardevolle spullen”, waaronder telefoons, zegt een woordvoerder van de politie. Hoeveel mensen zijn bestolen, kon de woordvoerder niet zeggen.

Lees ook: Een wolk, paniek en de zakkenrollers slaan toe

Op Facebook schrijft een bezoeker dat hij maar twintig minuten van het concert van Garrix heeft meegekregen, omdat hij pepperspray in zijn ogen kreeg. Pepperspray kan zorgen voor tranen en prikkende ogen en een scherp gevoel in de keel.

Het was zaterdagochtend vroeg ook buiten de RAI onrustig. Bij de ingang vonden vechtpartijen plaats. De politie maakte gebruik van een wapenstok om de ruziënde menigte uit elkaar te drijven. Vervolgens keerde de menigte zich tegen de politie, die opnieuw de wapenstok trok.