Trilobiet met kuddegedrag

Oh, dier Om sommige dieren kun je niet heen. De redactie wetenschap licht er iedere week eentje uit. Deze week: de trilobiet.

Foto B. Lefebvre, Jean Vannier

Groepsgedrag bestond 480 miljoen jaar geleden ook al.

Dat concludeert de Franse paleontoloog Jean Vannier in Nature Scientific Reports, op basis van versteende trilobieten van de soort Ampyx priscus. In diverse fossielen die Vannier en zijn collega’s bestudeerden, bevinden de uitgestorven geleedpotigen zich in een rijtje achter elkaar, alsof ze de polonaise lopen: elke trilobiet raakt met zijn stekel degene voor hem. Mogelijk gebruikten de (blinde) dieren deze manier van reizen om in stormachtig weer naar rustiger water te migreren, of naar hun paaigronden af te reizen. Ook moderne geleedpotigen, waaronder mieren, processierupsen en langoesten, vertonen dergelijk groepsgedrag, maar nog nooit eerder werd bewijs gevonden voor zulk oud fossiel kuddegedrag.