Thuiskok

Greixonera

food and drink,
food and drink,

Deze zoete broodpudding vraagt wel wat voorbereiding, maar als u de avond ervoor begint, geniet u de volgende dag van de zoete lekkernij met fruit en noten. Met het fruit kunt u variëren, de sherry kunt u achterwege laten of vervangen door bijvoorbeeld sinaasappelessence.

Beboter een taart- of pasteivorm van 24 centimeter doorsnee en 6 centimeter diep. Leg het brood erin en bestrooi het met de stukken vijg en de helft van de amandelen. Doe de melk, room, fijne kristalsuiker, kaneel, kardemom en citrusschillen in een pan en breng alles aan de kook. Laat het vijf minuten pruttelen. Haal de pan van het vuur en laat de inhoud vijftien minuten trekken. Werk het door een zeef in een kom en laat het afkoelen. Neem een andere kom en roer daarin de eieren, de sherry en het zout door elkaar. Klop er de afgekoelde melk door. Giet dit over het brood. Dek de vorm af en zet hem vier uur of een hele nacht in de koelkast. Verhit de oven tot 170/150 graden (hetelucht).

Strooi de rest van de amandelen en de moscovade over de greixonera. Zet hem 45 minuten in de oven. De bovenkant moet goudbruin zijn, en als je er een prikker in steekt, moet hij er schoon uit komen. Laat hem even afkoelen en geef hem warm of op kamertemperatuur.