Ruinerwold

Ook vader aangehouden in zaak van afgezonderd gezin

De 67-jarige vader van het gezin in Ruinerwold is donderdagavond aangehouden. De politie verdenkt de man van wederrechtelijke vrijheidsberoving, „mishandeling in de zin van het benadelen van de gezondheid van anderen” en witwassen.

Gerrit Jan van D. is de tweede verdachte in de affaire rond de boerderij in Drenthe, waar de politie maandag het gezin – zes kinderen en hun vader – aantrof in erbarmelijke omstandigheden. Mogelijk verbleven zij al sinds 2010 op de boerderij, met elkaar en afgezonderd van de samenleving.

Bij dat eerste bezoek arresteerde de politie ook een 58-jarige inwoner van Ruinerwold, die zich tegen het onderzoek verzette. Het zou gaan om de Oostenrijker Josef B., de huurder van de boerderij. Donderdag werd besloten hem langer vast te houden. B. wordt van dezelfde delicten als de vader verdacht. De politie zegt redenen te hebben om aan te nemen dat de mensen niet uit vrije wil in het pand verbleven.

De familie van Van D. verspreidde donderdag ook een persverklaring. Uit de verklaring, onder meer in handen van het Dagblad van het Noorden, blijkt dat acht jaar geleden, toen het gezin in Hasselt woonde, drie kinderen het gezin ontvluchtten.

De politie onderzoekt „of het volgen van een bepaalde levens- of geloofsovertuiging heeft geleid tot de leefsituatie waarin de personen verkeerden”. De vader van de familie was in de jaren 80 betrokken bij de Verenigingskerk, de Nederlandse tak van een religieuze beweging rond een Koreaanse dominee. „Op een gegeven moment kwam Gerrit Jan niet meer opdagen. Dan hoorden we weer dat hij in Oostenrijk was, maar dan verdween hij weer van de radar”, zegt bestuurslid Johannes Campman.

Volgens hem richtte Van D. na het vertrek zijn eigen groep op, waar hij „bepaalde rituele handelingen verrichtte”. Volgens Campman had dat niks met de Verenigingskerk te maken. „Dat is totaal alien voor ons. Wij zijn geen beweging die zich isoleert. We engageren ons in de maatschappij.”