Ruim half miljoen demonstranten in de straten van Barcelona

De meeste protesten verlopen vredig. Bij een confrontatie met demonstranten heeft de politie met rubberkogels geschoten.

Catalaanse demonstranten lopen over de snelweg naar Barcelona.
Catalaanse demonstranten lopen over de snelweg naar Barcelona. Foto Pau Barrena/AFP

Ruim een half miljoen demonstranten hebben vrijdag in Barcelona geprotesteerd tegen de flinke celstraffen die negen Catalaanse leiders eerder deze week opgelegd kregen. Dat meldt de lokale politie op Twitter. Het is de vijfde dag van massale protesten in de Catalaanse hoofdstad. Vakbonden hadden opgeroepen tot een 24 uur durende staking.

Op beelden is te zien hoe tienduizenden demonstranten met Catalaanse vlaggen uit nabijgelegen dorpen en steden zich over snelwegen naar Barcelona bewegen. Sommigen zouden al dagen onderweg zijn, meldt persbureau AP. Ze verzamelden zich vrijdag in het stadscentrum, waar ze liederen zongen en riepen om de „vrijheid van politieke gevangen”.

De meeste protestbijeenkomsten verliepen vredig, maar bij één kwam het tot een confrontatie tussen de politie en honderden veelal gemaskerde demonstranten. De betogers gooiden met onder meer stenen, eieren en verf naar agenten en het hoofdkantoor van de politie. Ook werden prullenbakken de weg op gesleept en in brand gezet. Agenten grepen in met rubberkogels en arresteerden drie demonstranten. De Spaanse autoriteiten hebben gewaarschuwd dat demonstranten celstraffen opgelegd kunnen krijgen.

Lees ook: Een politieke oplossing lijkt voor verscheurd Catalonië nu nog verder weg

Eerdere confrontaties

Al vijf dagen gaan demonstranten de straat op in de Catalaanse delen van Spanje. Donderdag vielen bij confrontaties tussen tienduizenden demonstranten en de politie tachtig gewonden, onder wie 46 agenten. Betogers gooiden met onder meer molotovcocktails, stenen, flesjes en vuurwerk naar agenten. De politie arresteerde toen 33 relschoppers. Maandag probeerden demonstranten het vliegveld van Barcelona stil te leggen. Zij werden met onder meer rubberkogels verdreven. In totaal zijn sinds maandag meer dan tweehonderd gewonden gevallen en bijna honderd demonstranten gearresteerd.

De onrust in Spanje is het gevolg van de celstraffen tot dertien jaar die maandag werden opgelegd aan negen kopstukken van de Catalaanse separatistenbeweging. Zij riepen in 2017 na een verboden onafhankelijkheidsreferendum de autonomie van de Catalaanse regio uit en werden veroordeeld voor opruiing, malversaties en burgerlijke ongehoorzaamheid.

De negen separatisten zijn vooral ministers uit het kabinet van Carles Puigdemont. De toenmalige regiopresident gaf zich vrijdag aan bij de Belgische autoriteiten nadat Spanje maandag opnieuw een arrestatiebevel voor hem had uitgevaardigd. Twee keer eerder verzocht Spanje om zijn uitlevering, maar die pogingen strandden in juridisch getouwtrek.

Twitter avatar rtenews RTÉ News Hundreds of thousands of demonstrators waving Catalan flags and chanting “Independence” and “Freedom for political prisoners” are protesting in Barcelona | https://t.co/yDi9c8nvrW https://t.co/DPKTIg2RUk