Puigdemont geeft zichzelf aan bij Belgische autoriteiten

De Catalaanse separatistenleider vluchtte in 2017 naar België. Maandag werden negen van zijn medestanders in Spanje tot gevangenisstraffen veroordeeld.

Carles Puigdemont eerder deze week in Brussel.
Carles Puigdemont eerder deze week in Brussel. Foto Stephanie Lecoqcq

De Catalaanse separatistenleider Carles Puigdemont heeft zichzelf vrijdag in het bijzijn van zijn advocaten bij de Belgische autoriteiten aangegeven. Dat meldt persbureau AP. Spanje heeft maandag een nieuw arrestatiebevel voor hem uitgevaardigd.

Door het bevel was Puigdemont gedwongen zich bij de autoriteiten te melden, hoewel hij vrijdag zei dat hij zich nog steeds tegen uitlevering verzet. Volgens de Spaanse krant El Periódico is de separatistenleider niet vastgezet nadat hij zichzelf had aangegeven.

Na het door de regering van Spanje verboden Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum in 2017 vluchtte Puigdemont naar België. De Spaanse justitie verdenkt hem van opruiing en het misbruiken van overheidsgeld en wil dat België hem overlevert. Al twee keer eerder, in 2017 en in 2018, verzocht Spanje om zijn overlevering. Die pogingen strandden na juridisch getouwtrek.

Maandag werden negen andere Catalaanse separatistenleiders veroordeeld tot jarenlange gevangenisstraffen. Sindsdien is het onrustig in Catalonië, waar al vier nachten op rij in verschillende steden gewelddadige demonstraties plaatsvonden.

FC Barcelona-Real Madrid verplaatst

Vanwege de politieke onrust heeft de Spaanse voetbalbond donderdagavond besloten de voetbalwedstrijd tussen FC Barcelona en Real Madrid te verplaatsen naar december. Het treffen tussen de twee clubs zou eigenlijk volgende week zaterdag plaatsvinden.

Vrijdag wordt het waarschijnlijk weer een onrustige dag in Catalonië. Persbureau Reuters schrijft dat Barcelona zich opmaakt voor honderdduizenden demonstranten. Uit protest tegen de veroordelingen van de separatistenleiders deze week hebben vakbonden opgeroepen tot massale stakingen.

Correctie (18 oktober 2019): In een eerdere versie van dit artikel stond handlangers van Puigdemont. Dit is aangepast naar medestanders.