Interview

Efe Erdem speelt trombone zoals hij zou willen zingen

Jazz Festival Jazz International Rotterdam legt dit jaar de nadruk op makers uit eigen stad. Trombonist Efe Erdem mocht voor een speciaal project de muziek schrijven.

De Turkse Rotterdammer Efe Erdem (30) bespeelt zijn trombone zoals hij zou willen zingen. „Ik heb helaas een verschrikkelijke zangstem en ik ontbeer alle techniek. Mijn trombone zie ik als een verlengstuk van mijn stem, de sound komt dicht bij het menselijke stemgeluid.”

Op uitnodiging van Jazz International Rotterdam geeft Efe Erdem dit jaar The Pack Project vorm, een initiatief ter bevordering van Rotterdams jazztalent. Zijn composities, die hij het afgelopen half jaar bedacht voor een opvallend instrumentarium van strijkers, basgitaar, drums en zijn eigen trombone, laat hij volgend week horen op het Festival Jazz International Rotterdam en het zusterfestival in Nijmegen. De muzikale opdracht houdt hem al heel wat maanden – „vele slapeloze nachten” – bezig. Uitgelaten is hij over zijn nieuwe muziek: „De composities zie ik als mijn baby’s.”

Dat hij werd geselecteerd voor deze muzikale uitdaging weet Efe Erdem best te emotioneren. „Ik kwam naar Nederland op jonge leeftijd. Deze uitnodiging van Jazz International is het bewijs dat ik een echte Rotterdammer ben.” Erdem is geboren en opgegroeid in Ankara, Turkije en komt uit een artistiek gezin. „Ik groeide op met muziek en dans, daar viel niet aan te ontkomen. Mijn ouders zijn dansers en choreografen. Ik heb er nog foto’s van hoe ik als kind lag te slapen naast het mengpaneel.”

Hij volgde klassieke muziekstudies aan het conservatorium in Ankara. Op zijn negentiende kwam hij naar Rotterdam om jazz te studeren aan Codarts. „Ik had grote behoefte mijn muzikale taal uit te breiden en meer te leren improviseren. Dat ik in deze stad ben gebleven had vele redenen. Ik heb er mijn vrienden, ik vond werk, ik hoorde goede muziek en ik groeide als muzikant. Maar vooral bleef ik uit liefde voor de stad. Ik voel me er thuis.”

De trombonist staat bekend om zijn ‘open houding’, in zowel pop- als jazzkringen versterkt hij de blaassectie. Hij is een van de leden van het Re:Freshed Orchestra, maar hij speelde ook in shows mee van Di-rect, Doe Maar en Anouk. Afgelopen zomer was hij huisartiest in jazzclub Bird. In januari komt zijn nieuwe album uit, de single Catching Fire is een voorproefje. Erdem: „Ik ben een alleseter. Of het nu pop, jazz of salsa betreft, ik speel wat de muziek vraagt en nodig heeft. Daarnaast heb ik altijd een grote liefde gehad voor het schrijven van eigen muziek.”

Zijn Pack Project is dan ook één grote crossover waarin funk, hiphop, soul, jazz én klassieke muziek mengen. Erdem zet stevig in op grooves - zijn handelsmerk. Meteen na het festival neemt hij de muziek op voor een album. „Dit project is superfris. Interessant ook, met een band zonder harmonisch instrument. Wat we maken valt buiten alle genres. Dat moet ik gewoon vastleggen om aan meer mensen te kunnen laten horen.”

Festival Jazz International Rotterdam 25 en 26/10, LantarenVenster en diverse locaties op de Kaap. www.fjir.nl.