Concurrentie

Toezichthouder: KPN verstoort markt voor glasvezelnetwerken

Telecombedrijf KPN bedient zich van onbehoorlijke praktijken in de concurrentiestrijd op de glasvezelmarkt. Dit kan de aanleg van glasvezel in Nederland vertragen. Dat concludeert de Autoriteit Consument en Markt (ACM) in een vrijdag verschenen rapport.

Zo kondigt KPN soms aan dat het in gebieden waar een concurrent glasvezel wil aanleggen óók glasvezel gaat aanleggen – terwijl KPN daar in werkelijkheid geen concrete plannen voor heeft. Zo schrikt het bedrijf investeerders af die mogelijk geld willen steken in concurrenten, schrijft de ACM. Ook leidt deze praktijk ertoe dat plannen van concurrenten in sommige gevallen niet meer winstgevendheid zijn.

De ACM illustreert dit met een voorbeeld uit Breda. Glasvezelaanbieder E-Fiber had vergevorderde plannen daar glasvezel aan te leggen, maar trok zich terug toen KPN aankondigde twee wijken in het centrum van de stad te willen ‘verglazen’. Aanleg was voor E-Fiber toen niet winstgevend meer. Kwalijk, vindt de ACM, omdat daardoor „minder bewoners over glasvezel kunnen beschikken dan het geval was geweest als E-fiber zou hebben uitgerold”. Volgens de ACM overtreedt KPN de wet niet met deze praktijken.

In zijn rapport doet de toezichthouder voorstellen om de situatie op de glasvezelmarkt te verbeteren. Zo wil de ACM dat gemeenten meer mogelijkheden krijgen een partij die als eerste in een gebied glasvezel wil aanleggen, tijdelijk te beschermen. De toezichthouders gaat met het ministerie van Economische Zaken en gemeenten in gesprek over de aanbevelingen.

KPN zegt zich niet te herkennen in het door de ACM geschetste beeld. Het telecombedrijf zegt goede afspraken te maken met concurrenten die in dezelfde gebiedenglasvezelnetwerken willen aanleggen.

KPN wil met de ACM in gesprek om uit te leggen wat zijn intenties zijn. Dat de aanleg van glasvezel stokt in Nederland, komt volgens het bedrijf doordat er te weinig bouwers zijn. (NRC)