CBS

Robotisering heeft voorlopig nog weinig effect op het aantal banen

Van de Nederlandse bedrijven met meer dan tien werknemers gebruikte in 2018 7 procent een robot, blijkt uit een onderzoek van het CBS.

De inzet van robots door Nederlandse bedrijven heeft vooralsnog weinig effect op het aantal banen. 7 procent van de Nederlandse bedrijven gebruikte in 2018 robots.

Bij zowat driekwart van de bedrijven had dat geen effect op de werkgelegenheid, zo blijkt uit een vrijdag gepubliceerd onderzoek van het CBS.

Iets meer dan een kwart van de bedrijven die in 2018 aangaven robots te gebruiken, stelt dat het ‘positieve’ effect (meer banen door robotisering) net zo sterk is als het ‘negatieve’ effect (robotisering kost banen) van de robotisering. Hoe groot die effecten zijn, kon het CBS niet zeggen.

Lasrobots

De industriële sector maakt op dit moment veruit het meest gebruik van robotica, aldus het CBS. Daarbij moet worden gedacht aan het inzetten van lasrobots, of het gebruik van zelfrijdende voertuigen in magazijnen.

Een op de drie industriële bedrijven rapporteerde aan het CBS in 2018 robots te hebben gebruikt. 4 procent van die bedrijven gaf aan dat dit meer banen creëerde dan kostte. 3 procent rapporteerde meer verdwenen dan ontstane banen.

Bij researchinstellingen, waaronder ook universiteiten en hogescholen, worden na de industriële sector het vaakst robots ingezet (13 procent). Hier leidde de robotisering in ongeveer drie op de vier bedrijven tot een toename van de werkgelegenheid.

In andere sectoren – zoals de horeca, de ict-sector en het vastgoed – worden tot nu toe nog amper robots ingezet. Het CBS onderzocht voor het rapport ICT, kennis en economie 2019 ook de inzet van cloudoplossingen en 3D-printing in het Nederlandse bedrijven.

Niet alle sectoren kwamen aan bod in het CBS-onderzoek: zo werd de landbouwsector niet onderzocht.