Catalonië

Puigdemont heeft zichzelf bij Belgische autoriteiten aangeven

De Catalaanse separatistenleider Carles Puigdemont heeft zichzelf vrijdag in het bijzijn van zijn advocaten bij de Belgische rechter aangegeven. Die heeft hem voorlopig zonder borgsom vrijgelaten. Spanje heeft onlangs een nieuw arrestatiebevel voor hem uitgevaardigd. Hij verzet zich nog steeds tegen overlevering, zei hij vrijdag. Na het Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum in 2017, dat door de Spaanse regering verboden was, vluchtte Puigdemont naar België. Maandag werden negen andere separatistenleiders veroordeeld tot jarenlange celstraffen. Sindsdien is het onrustig in Catalonië, waar al vier nachten op rij gewelddadige demonstraties plaatsvonden. Vanwege de politieke onrust heeft de Spaanse voetbalbond FC Barcelona-Real Madrid van volgende week zaterdag verplaatst naar december. (NRC)