Brieven

Brieven NRC Handelsblad 18/10/2019

Wetenschap

RIVM, hou het hoofd koel

Ingrijpende afwegingen waarvoor politiek en samenleving staan, gaan gepaard met begrijpelijke, vaak hevige emoties. Het is dan cruciaal dat instituten als het RIVM het hoofd koel houden en de samenleving voorzien van de best mogelijke kennis die voor die afwegingen nodig is (Van kunstgras tot vaccins: het RIVM ligt vaker onder vuur, 16/10). Ondergetekenden hebben gedurende vele jaren in de Commissie van Toezicht de kwaliteit van het onderzoek van het RIVM bewaakt en met behulp van externe visitatiecommissies (grotendeels bestaand uit buitenlandse onafhankelijke experts) geëvalueerd. In al deze evaluaties oogstte het RIVM lof en werd vrijwel zonder uitzondering de hoge kwaliteit van het instituut vastgesteld. Daarbij kan ook worden aangetekend dat het RIVM het hoge kwaliteitsniveau heeft weten te handhaven ondanks vaak ingrijpende bezuinigingen door onze overheid. Uiteraard moet er altijd ruimte zijn voor kritische opmerkingen en mag het wetenschappelijk debat niet worden geschuwd. Tegelijkertijd mogen we ons in Nederland gelukkig prijzen met kennisinstellingen als het RIVM en de deskundige, objectieve rol die zij te midden van alle belangen vervullen.


Leden van de KNAW en oud-leden van de Commissie van Toezicht RIVM

Catalonië

Heftige politieke emotie

Het discours in het opiniestuk van Marco Hulsewé, Catalaans nationalisme verscheurt de samenleving (9/10), is, ook al waarschuwt hij voor nationalisme en populisme, duidelijk verwant aan dat van de nationalistisch-populistische Partido Popular die, net als Ciudadanos en Vox, de dictatuur van Franco niet wil veroordelen. Hij schrijft bijvoorbeeld dat Catalaanse nationalisten („varkentjes”) met een „couppoging” de democratie hebben „verkracht”. Nu kan je de politici die het referendum twee jaar geleden hebben georganiseerd veel verwijten, maar ze deden wat ze hadden beloofd en in de verkiezingen voor en na het referendum straften de kiezers hun daarvoor niet af. En wat betreft de taalkwestie: elke bezoeker van Catalonië kan vaststellen dat je met beide talen, Catalaans en Spaans, vrijwel overal terecht kan. Kinderen uit Catalonië blijken het op Spaanse taaltesten zelfs vaak beter te doen dan hun leeftijdsgenoten uit de rest van Spanje.

Boerenprotest

Geef ze een kenteken

Nu de boeren met hun trekkers steeds meer op de openbare weg verschijnen wordt het misschien tijd dat er een kenteken op deze voertuigen komt en dat ze wegenbelasting gaan betalen. Bovendien, door een kenteken kunnen de eigenaren die in een winkelstraat rijden of hekken vernielen makkelijk opgespoord worden.

Carrière

Hogerop, ook slechter af

Na een overstap dalen je prestaties, schrijft Ben Tiggelaar (12/10). Het niet bereiken van je oude niveau in je werk na een overstap, noemden we bij Philips in de jaren tachtig een vorm van het Peter’s principle: in een hiërarchie stijgt elke werknemer tot zijn niveau van onbekwaamheid.

Stikstof

Beetje kweekvlees?

Misschien is het tijd over te stappen op kweekvlees? (Wat intensieve landbouw ons echt kost, 16/10.) Het scheelt dierenleed, terwijl mensen toch vlees op tafel hebben.

Correcties/aanvullingen

Nobelprijs Economie

In het artikel Armoede bestrijden met wetenschap (15/10, p. E3) staat dat Elinor Ostrom, de eerste vrouwelijke winnaar van de Nobelprijs voor Economie, een econoom was. Dat is onjuist. Zij was politicoloog.

Alco

In het artikel 63.000 liter bio-ethanol: is dat genoeg? (16/10, p. E7) staat dat CO2 van Alco naar tuinders in het Westland gaat voor het verwarmen van kassen. Dat is onjuist. De kooldioxide wordt er gebruikt als voedingsstof voor de planten in de kassen.