Brieven

Brieven

Foto Istock

In Brussel naar WTO om frietruzie met Colombia (15/10) lees ik dat de Colombiaanse regering vorig jaar een verhoging van de importheffingen instelde op diepvriespatat omdat ze eigen boeren de kans wil geven om lokaal geteelde aardappelen tegen een redelijke prijs te verkopen. Dit in plaats van de huidige import onder de marktprijs vanuit Nederland, België en Duitsland. Precies hier wringt de schoen in de discussie over de bijdrage van de boeren aan de vermindering van stikstofemissie. ‘No farmers, no food’ is een veelgebruikte leus. Het probleem is echter niet de productie van voedsel, maar de overproductie. Productie voor de export met (diepgekoeld, energieslurpend) transport naar de andere kant van de wereld, ook als de lokale boeren daarbij benadeeld worden. Een ziek systeem dat jarenlang is gesubsidieerd en gestimuleerd door onze eigen regering en de Europese Unie. Laten we onze energie en aandacht richten op duurzame, circulaire landbouw en veeteelt, die levert aan de eigen lokale (lees nationale, hooguit Europese) markt. Natuurlijk moeten individuele boeren niet alleen de last dragen van deze ommekeer, maar zeker ook niet degenen waarvan de bouwvergunningen nu wordt aangehouden. En trouwens, maximaal 110 km/uur op de snelweg is echt hard genoeg.


Milieu- en Veiligheidstechnoloog